Danderydscyklister gjorde succé i snålblåsten

Det blev medaljregn för norrortsklubben MTB Täby under landsvägs-SM i helgen, där Erik Ekman från Danderyd kammade hem ett guld. Enligt lagledaren Oskar Ekman blev det klubbens bästa mästerskap någonsin. – Det är helt sjukt faktiskt, säger han.

  • Publicerad 14:04, 26 jun 2018

Det var i ett blåsigt och kuperat landskap på Bjärehalvön som de nio ungdomarna för MTB Täby gjorde succé under landsvägs-SM i cykel. Det blev elva medaljer för klubben, vilket innebar att de kunde titulera sig som Sveriges bästa ungdomsklubb under årets mästerskap.

– Vi har upplevt vårt bästa nationella mästerskap någonsin. Det var helt över alla förväntningar och vi är alla enormt stolta över våra cyklister, säger lagledaren Oskar Ekman.

Laget: Fabian Birgersson, Oskar Ekman, Erik Ekman, Christian Lindström, Cicci Ekman, Kajsa Eneroth, Therese Landqvist, Clara Sundgren, Tilde Lindström. Foto: Oskar Ekman

Han säger att det är ett resultat av att klubben under många år lyckats locka till sig ungdomar som vill och vågar satsa på cyklingen.

– Vi har skapat en fantastiskt miljö för ungdomar som vill träna cykel i norrort, vi har både bredd och spets i en underbar blandning, säger han och fortsätter:

– Under dagarna här i Båstad har ungdomarna pratat mycket om hur kul de tycker att det är. Just glädjen tror jag är det som ger resultat.

Och det är sannerligen en norrortsklubb. Cyklisterna kommer från Åkersberga, Täby, Danderyd, Upplands Väsby, Sollentuna och Lidingö.

Medaljregn över klubben

Veckans mästerskap inleddes med tempoloppen med start och mål i Torekov. Där lyckades klubben kamma hem tre silver och två bronsmedaljer.

De är väldigt starka efter många år på mountainbike

Lagledaren Oskar Ekman

Ännu bättre gick det när det var dags för linjelopp med gemensam start i Båstad, trots kraftig vind och över 300 höjdmeter per varv. Då blev det sex medaljer för MTB Täby: två guld, ett silver och tre brons.

Ett av gulden vann Danderydscyklisten Erik Ekman, 14, som var starkast under den sista spurten på kullerstenen inne i Båstad.

– Jag tror att banan och förhållandena var till våra cyklisters fördel. De är väldigt starka efter många år på mountainbike, säger Oskar Ekman.

Det var även fler cyklister från Danderyd som presterade på topp under SM. På fredagens linje vann Vilmar Aastrup, 11, en bronsmedalj i linjeloppet och Vigor Aastrup placerade sig med god marginal på topp tio.

Fakta

Resultat för klubbens cyklister

Tempolopp, individuell start:

Silver för Joel Warrén från Täby i pojkar 15-16
Silver för Kajsa Eneroth från Lidingö i flickor 15-16.
Silver för Clara Sundgren från Upplands Väsby i flickor 13-14
Brons för Tilde Lindström från Sollentuna i flickor 13-14
Brons för Erik Ekman från Danderyd i pojkar 13-14

Linjelopp, gemensam start:

Guld för Kajsa Eneroth från Lidingö i flickor 15-16.
Guld för Erik Ekman från Danderyd i pojkar 13-14
Silver för Tilde Lindström från Sollentuna i flickor 13-14
Brons för Clara Sundgren från Upplands Väsby i flickor 13-14
Brons för Therese Landqvist från Åkersberga i flickor 10-12
Brons för Vilmar Aastrup från Danderyd i pojkar 10-12

Visa merVisa mindre