(C). Centerns gruppledare i Danderyd, Siv Sahlström, anser att ekfällningen bör utredas av polisen. Foto: Kevin Wedin/Privat (kollage)

Danderydscentern: Ekfällningen bör polisanmälas

Tekniska nämnden i Danderyd startar en utredning kring den fällda eken i Stocksund. Danderydscentern tycker att man bör polisanmäla förvaltningen: "Ett brott har begåtts".

  • Publicerad 17:37, 24 mar 2021

Frågan om den fällda eken i Stocksund fortsätter att engagera i Danderyd. Under onsdagen väntas tekniska nämnden i kommunen fatta beslut om att starta en utredning av händelsen.

Oppositionsrådet Siv Sahlström (C) anser att det borde upprättas en polisanmälan mot tekniska kontoret.

– Det behöver utredas av polisen vad som har gått fel. Framförallt för att det är ett ärende av stor principiell betydelse. Det har begåtts ett brott. Kommunen har trängt in, mot en fastighetsägares protest, på privat mark och huggit ner ägarens egendom, en stor oersättlig ek, säger hon och tillägger:

– Jag menar inte att man ska polisanmäla en särskild person. Tekniska kontoret som i sin helhet har ett ansvar här som borde utredas.

Avsaknad av dialog

Det var i januari som eken fälldes i Stocksund, utan ett samråd med länsstyrelsen eller fastighetsägaren. Efter att händelsen uppmärksammades gick tekniska kontoret ut med en ursäkt och meddelade att man gjort en felaktig bedömning.

I samband med det kommenterade kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), avverkningen på sociala medier:

”Jag har personligen varit i kontakt med fastighetsägaren. Den avsaknad av dialog från kommunens sida och den ofullständiga information som förekommit på kommunens hemsida beklagar jag. Här är det bara att konstatera att det brustit." skriver Hanna Bocander bland annat i inlägget.

Mitt i Danderyd har sökt fastighetsägaren för en kommentar.

"Det är olyckligt"

Vid kommunfullmäktige den 22 mars diskuterades frågan flitigt. Tre centerpartister gick då upp emot tekniska nämndens ordförande, Bengt Sylvan (L), under en interpellationsdebatt som pågick i ungefär 30 minuter.

Bengt Sylvan menar att det inte är aktuellt med en polisanmälan.

– Just nu så har vi en plan, har kontakt med fastighetsägaren och försäkringsbolaget. Om Centerpartiet vill göra en anmälan, då får det stå för dem, säger han.

Kan det här bli en dyr historia för kommunen?

– Det är klart att det kan bli kostsamt. Men det är en utredningsfråga i nuläget, och jag vill inte gå händelserna i förväg.

Vad är din kommentar till hur det här har hanterats?

– Det är olyckligt. Det har gjorts ett antal felbedömningar. Men jag vill påpeka att det här inte kommer från ett politiskt beslut.