Danderydsborna är friskast i hela landet

En nyckel till god hälsa är bra kosthållning. Få har tagit tills sig av det som Danderydsborna. I jämförelse med resten av landet är kosthållningen här ofta extremt hälsosam.

  • Publicerad 08:53, 23 feb 2016

Bor du i Danderyd? Grattis. Då har du bättre hälsa, är mindre sjuk och lever längre än invånarna i andra kommuner. Mitt i Danderyd reder ut varför.

Förra veckan visade en undersökning att Danderydsborna hade minst antal sjukdagar per år i Sverige. Resultatet förvånade nog inte många. Undersökningen var bara en i raden som pekar på samma sak: Danderydsborna har betydligt bättre hälsa än genomsnittsvensken.

Bo Burström är professor i folkhälsovetenskap på Karolinska institutet. Han har under lång tid studerat hur människors hälsa varierar i olika delar av Stockholms län. Hans studier bekräftar att Danderydsborna generellt mår bättre än andra.

– Det stämmer, en rapport som vi släppte 2014 där vi tog med flera aspekter som levnadsvanor, fysisk aktivitet och livslängd visar att Danderydsborna har ett försprång, säger han.

Bo Burström menar att mycket kan förklaras med ekonomiska faktorer. Danderyd har Sveriges rikaste invånare. Enligt Statistiska centralbyrån låg medianinkomsten i kommunen på 520 143 kronor per år 2014. Det kan jämföras med snittet i Stockholms län som låg på 331 480 kronor per år.

Jämför man Danderydsbornas hälsa med invånarna i Stockholms fattigare områden blir skillnaderna livsviktiga.

– Män i Stockholms 16 mest socialt utsatta områden lever i snitt 6,8 år kortare än män i Danderyd, säger Bo Burström.

En del av det förklaras av rent ekonomiska faktorer. Har man mer pengar har man råd att leva nyttigare.

– Mat som inte är så nyttig är ofta billigare medan bra mat kostar mer, har du mer pengar har du kanske också råd att betala för ett gymkort, säger Bo Burström.

En annan viktigt aspekt är utbildningsnivåer, och Danderyd har fler andel högutbildade invånare än genomsnittskommunen. En högutbildad person i Danderyds förväntade livslängd är 18 år längre än en lågutbildad i Vårbygård.

– Högutbildade tar till sig trender snabbare än lågutbildade, och de trender som är i ropet är att motionera och hålla sig frisk, säger Bo Burström.

Men även lågutbildade personer med låg inkomst har en fördel bara av att bo i Danderyd. Det eftersom de höga inkomsterna och den generella utbildningsnivån i kommunen påverkar utbudet i de affärer som finns. Personer som bor i ett område där utbudet av hälsosamma produkter är större har bättre möjligheter att leva hälsosamt än en person som inte gör det, även om de båda har samma utbildning och tjänar lika mycket.

Hälsoskillnaderna kan också ha kulturella orsaker enligt Bo Burström. Personer som umgås i kretsar där hälsa prioriteras tenderar att själv bry sig mer om sin egen hälsa. Och i Danderyd finns det en kultur som prioriterar välmående.

Tvärtemot att minska tyder hans forskning på att skillnaderna mellan Danderydsborna och invånarna i fattigare kommuner snarare tycks öka.

– Vi gjorde en studie 2010 och en 2014, 2014 var skillnaderna större, säger No Burström.

Blomkål som fredagsmys i Djursholm

I Coops butik i Djursholm dignar hyllorna av färsk frukt. Det är inte en slump. Faktum är att det brukar finnas mer frukt och grönsaker här än i andra butiker. Det har sina skäl.

– Vi säljer en större andel grönsaker här än på någon annan Coop-butik i landet, säger butikschef Mats Wetterlind.

Som den lokale handlaren har Mats Wetterlind bra koll på vilka varor som det äts mycket av i området. Bilden han ger är tydlig. Danderydsborna äter nyttigt. Ibland till och med extremt nyttigt.

– Det ska vara hypernyttigt och ekologiskt. De är mycket medvetna om vad de stoppar i sig. Vi får ofta frågor om produkter som vi aldrig hört talas om förut, säger han.

Det har lett till att de köper in flera varor som inte går att hitta i andra svenska butiker.

– Det är mycket konstiga mjöl och olika sorters frön, folk är väldigt snabba på att haka på hälsotrender, säger Mats Wetterlind.

Veronicka Axelsson är ansvarig för butikens grönsaksavdelning. Hon bekräftar bilden av de hälsomedvetna Danderydsborna.

– Numera säljer vi färsk gurkmeja här, det stod i en artikel att det är bra för fettförbränningen, då blev folk som galna i det, säger hon.

Varor som chips och godis är däremot inte lika populärt i Danderyd.

– Vi säljer faktiskt en mindre andel konfektyr än andra Coop-butiker, säger Mats Wetterlind.

Han berättar att han än gång hörde en mamma fråga sin son om denne ville ha blomkål eller morötter till fredagsmys.

– Pojken jublade och skrek att han ville ha blomkål. Så ser det nog inte ut när man har fredagsmys på många andra ställen i Sverige, säger han.

Mats Wetterlind menar att intresset för hälsokost grundar sig i att folk har god ekonomi.

– De hänger antagligen ihop med plånboken. Folk har helt enkelt råd med en annan livsstil. Då blir det bättre mat. Köper man kött är det ofta lite bättre varor med mindre fett, säger han.

Fakta

Det här skiljer Danderydsborna från mängden

Sjukdagar. Danderyds invånare är friskare än gemene man. Enligt en undersökning av DN nyligen är Danderydsborna minst sjukskrivna i landet – i snitt 5,2 dagar förra året. I Sverige låg snittet på 10,5 dagar.

Livslängd. Danderydsbor lever flera år längre än genomsnittssvensken. Enligt SCB var medellivslängden år 2014 83,51 år för män och 86,36 för kvinnor. I Stockholms stad var siffran 79,95 respektive 84,12 år. Jämför man med Stockholms fattigare områden blir skillnaden ännu större. Enligt Bo Burströms forskning skiljer det 18 år i förväntad livslängd mellan en högutbildad Danderydsbo och en lågutbildad invånare i Vårby gård.

Fysisk hälsa. Danderyds invånare röker mindre, rör sig mer och äter generellt sett bättre än genomsnittet. Särskilt stor är skillnaden jämfört med fattigare områden. Det har lett till att människor i Danderyd inte lider av fetma och diabetes i särskilt hög utsträckning och drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än genomsnittet.

Psykisk hälsa. Enligt Bo Burström söker Danderydsbor vård för depressioner och andra psykiska problem mer sällan än andra stockholmare.

Visa merVisa mindre