Foto: Mostphotos

Danderydsbon berättar: "Därför tar jag ecstasy och kokain"

Danderyds Nyheter har pratat med en Danderydsbo i tjugoårsåldern som nyttjar ecstasy och kokain. Här berättar han om sitt narkotikamissbruk.

  • Publicerad 11:37, 6 okt 2017

Klockan är 01.34 och vi befinner oss i en villa i Danderyd. Det är en helt vanlig festkväll. Basen från den höga musiken är dov inne i det ljusgråa sovrummet. På den bruna träbyrån bredvid honom ligger det en genomskinlig påse. Påsen innehåller sju tabletter av partydrogen ecstasy. Han häller ut en ljusgrön rund tablett på träbyrån och tittar sedan på mig.

– Ska du ha?

Ur den svarta läderplånboken tar han upp ett bankomatkort. Pillret hackas ned med hjälp av kortet. Han rättar till pulvermassan så det bildas en tunn rad, men avbryts abrupt av en tjej som stapplar in i rummet. Hon gör en diskret gest till honom. Han vet, och hon vet. Han häller ut ytterligare ett piller på träbyrån. Han delar det i mitten.

– Det är lite olika hur man väljer att göra. Antingen kan man svälja tabletten eller så snortar man den. Man tar ju olika mängder beroende på hur van man är. I början tar man bara en kvarting och sen kan man öka successivt. Det kan svida till lite i näsan när man drar in linan, men det går snabbt över.

"Smidig process"

En kort stund därefter rullar han ihop en tjugolapp till ett cylinderformat rör. Genom sin vänstra näsborre drar han in halva linan med ecstasy. Det som är kvar drar han in genom den högra näsborren. Sen är det hennes tur. Hon vacklar en aning med blicken, det är hennes andra gång som hon tar ecstasy. Förra gången hon provade droger hamnade hon i psykos, men hon vill ge det en chans till.

Den pågående festen har varit planerad sedan en längre tid tillbaka. Och redan veckor innan festen har vänner och bekanta beställt droger av honom. Och för att hitta rätt droger använder han sig av en hemsida.

– Det första jag gör är att gå in på en hemsida där olika typer av droger recenseras. Det är typ som en sida där det finns hotellrecensioner, men här är det knarkrecensioner. Folk som använder droger berättar sina upplevelser med olika typer av knark och ”märken”, säger han.

Behöver du hjälp? Läs mer här

När han har valt vilka droger som han vill ha hör han av sig till en kompis som har kontakter.

– Det är en väldigt smidig process. Mina vänner säger vad de vill ha, sen swishar de mig. Sen ger jag min kompis pengar och sen får jag knarket. Och sen festar vi och har kul.

I det vitmålade vardagsrummet står flera människor och dansar. Ungefär hälften av alla på plats har nyttjat droger denna kväll. Och när jag ser mig omkring så lägger jag speciellt märke till en tjej. Hennes pupiller är gigantiska, det ser ut som det ska falla ut i ögonvitan. Ögonvitan i sig är röd. Hennes blick är ofokuserad och hon stapplar fram och tillbaka på dansgolvet.

Han har förflyttat sig från sovrummet och sitter nu ute på altanen med ciggen i den ena handen och en burk starköl i den andra. Och han är lugn och sansad.

– Jag har gjort det så många gånger så jag blir inte helt whacko som nybörjarna. Men känslan när jag tar ecstasy är grym. Alla känslor förstärks. Känslan är euforisk. Och man vill liksom ta i saker. Känslan av att ta på olika material är så starkt. Om man är glad från start och sen tar ecstasy, då blir man liksom magiskt glad.

Vad är baksidan av att nyttja ecstasy?

– Man sover väldigt dåligt. Man är ju uppe i varv ett bra tag efter. Och sen så brukar man få ont i munnen efter att man sovit. Man ligger liksom och tuggar i sömnen. Käkarna blir liksom spända.

Förutom ecstasy brukar han kokain till och från. Under det senaste året har han varit beroende av kokain. Och nu kämpar han för att bli av med det.

– Jag har haft en sån jävla hemsk period i mitt liv. Jag försöker komma tillbaka nu och bli av med mitt kokainberoende. Numera tar jag det bara ibland, typ i festsammanhang. Men det är svårt att bli av med det. Jag har det i mitt umgänge, överallt runt omkring mig, säger han och tittar ner i marken.

Altandörren öppnas och tjejen som tidigare tagit ett halvt piller ecstasy kikar ut.

– Ska vi dansa? frågar hon.

Han nickar. Och tillsammans stapplar de in på dansgolvet. En helt vanlig festkväll fortsätter.

Behöver du hjälp? Läs mer här