Debutförfattare. Stocksundsbon Johan Leth, 57, släpper sin första bok, "Neo sapien - 2073". Foto: Jonas Larsson/omslag (kollage)

Danderydsbo siar om dystopi i ny bok

I en framtidsdystopisk roman tar Stocksundsbon Johan Leth upp frågan om människans plats i samhället när artificiell intelligens blir allt vanligare.

  • Publicerad 16:30, 14 dec 2020

Boken heter ”Neo sapiens – Anno 2073” och släpptes i november.

Den inleds med att huvudkaraktären Linn Andersen vill föda ett barn på ett konventionellt vis, men rekommenderas i stället att föda en ”neo baby”. Hon dras in i en konflikt med den artificiella intelligensen som lever parallellt med människan i samhället.

Konflikten drar in henne i en kamp för människosläktet.

– I framtiden med artificiell intelligens så är kanske inte ens att föda ett konventionellt barn ett helt självklart val, säger Johan Leth.

Boken utspelar sig 50 år in i ett framtida Stockholm.

Stocksundsbon och debutförfattaren Johan Leth, 57, berättar att han har inspirerats av samtida litteratur i ämnet om artificiell intelligens, alltså idén om datorprogram eller robotar som får egen vilja eller förmågor som kan överskrida människans. Boken är den första i en planerad trilogi.

Han berättar att han först och främst vill locka till spännande läsning.

– Men också att vidga perspektiven lite kring hur vardagen kan se ut när vi lever parallellt med artificiella medvetanden. Hur man skulle agera om man kunde backa upp sig själv.

Tror du att vi kommer leva sida vid sida med artificiell intelligens om 50 år?

– Det är väl den stora frågan. Det kan vara svårt att säga när det sker, men jag tror att det kommer komma självmedvetna datorer någon gång, säger Johan Leth.