Nominerad. Gabriellas Sköldenbergs debutroman Trettonde sommaren nomineras till Nordiska rådets ungdomslitteraturpris 2020. Foto: Omslag/José Figueroa (kollage)

Danderydsbo kan vinna nordiska rådets litteraturpris

Hej Gabriella Sköldenberg! Du har nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för din bok "Trettonde sommaren".

  • Publicerad 16:36, 27 okt 2020

Hur känns det här?

– Det känns väldigt fint. Bokbranschen är tuff, så det är en uppmuntran att fortsätta. Med nomineringen så har andra skrivit om boken, och det känns fint att det jag har försökt säga har landat hos läsaren.

Det är din debutbok. Det måste vara lite speciellt?

– Det är faktiskt lite överväldigande. Jag har kollat lite väl många gånger på deras hemsida att det faktiskt stämmer. Men det känns superroligt.

Kan du beskriva boken med tre meningar?

– Det är ett slags kammarspel under en sommar. Den handlar om relationen mellan två kusiner. Och om en vuxenvärld som tittar bort när de här två är på väg rakt mot en katastrof.

Hur kom du in på ungdomslitteratur?

– Från början var inte tanken att det skulle bli en ungdomsbok. Själva iden började som en skrivövning. Jag hittade meningen "Det var inte mitt fel" och ville utforska vem det var som inte tar ansvar. Sedan växte historien fram när karaktärerna talade till mig, lite klichéartat kanske.

Vad gör du om du vinner?

– Då kommer jag bara försöka andas mig igenom chocken. Jag är glad att jag är nominerad, och vet att det blir ett diplom. Men jag ska försöka skriva vidare och om jag vinner blir det lättare med finansieringen.

Gabriella Sköldenberg

Gabriella Sköldenberg är uppvuxen i Danderyd och flyttade tillbaka till kommunen 2007. Promenader från Rinkebyskogen har varit en inspirationskälla för boken.

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris tillkännages ikväll den 27 oktober.