Sommarens vårdkaos blev för mycket. Foto: Åsa Sommarström

Danderydsakuten anmäls efter vårdkaos

Efter sommarens vårdkaos anmäler skyddsombuden nu Danderyds akutmottagning till arbetsmiljöverket. – Vi mår inte bra som det är nu, säger sjuksköterska och skyddsombudet Matilda Varli.

  • Publicerad 12:22, 17 aug 2018

Under sommaren har arbetssituationen på Danderydsakuten varit oerhört påfrestande. Sjuksköterskorna har varit tvungna att arbeta 15 timmars per dag och lunchrasten har ersatts med ett måltidsuppehåll i mån av tid.

Det har gått så långt att flera sjuksköterskor har sagt upp sig.

– Många känner sig uppgivna och orkar inte längre. Vissa har redan sagt upp sig under sommaren och fler funderar på att göra det. Det blir sämre och sämre och vi mår inte bra som det är nu, säger Matilda Varli som är sjuksköterksa och skyddsombud på Danderyds akutmottagning till Mitt i.

Matilda Varli (till höger) och hennes kollegor på Danderyds sjukhus. Foto: Privat

Möte med ledningen

Med anledning av detta höll skyddsombud från Danderyds sjukhus och fackorganisationen kommunal ett möte med sjukhusets ledning under torsdagen. Då de inte kände att tillräckliga åtgärder kunde sättas in valde de att anmäla sjukhuset till arbetsmiljöverket.

– De förstår oss och tycker också att det är en jobbig situation. Vi känner att de inte kunde ge oss konkreta svar om åtgärder så vi valde att anmäla sjukhuset, säger Matilda Varli.

Den största påfrestningen för personalen har varit att det inte har funnits tid för återhämtning vilket leder till att sjuksköterskorna inte kan göra ett lika bra arbete.

Det blir sämre och sämre och vi mår inte bra som det är nu

Matilda Varli

– Just nu hoppas vi på att kunna hjälp från arbetsmiljöverket att påverka arbetssituationen till den bättre. Det stora är att det inte finns någon tid för återhämtning. När man kommer hem känner man ändå den psykiska pressen från arbetsplatsen, säger hon.

Under fredagen lämnades anmälan in och nu väntar de på svar från arbetsmiljöverket.

– Vi hoppas att de prioriterar detta och att vi kan svar ganska omgående.

Överläkaren: ”Fruktansvärt läge på sjukhuset”