Danderyds unga knarkar mest i Stockholm

Danderyds pojkar och flickor knarkar mest i länet. Samtidigt misstänks nästan ingen för narkotikabrott. – Det är såklart oroväckande och beklagligt, säger Alexander Antonian, kommunpolis i Danderyd.

  • Publicerad 17:23, 7 mar 2018

I en ny rapport från Brottsförebyggande rådet sticker Danderyd ut. Hela 20 procent av kommunens pojkar uppger att de använt droger senaste månaden. Glappet till tvåan, Vallentuna, är hela 7 procentenheter. Danderyds tjejer lägger sig även de i topp med 12 procent.

Samtidigt är andelen misstänkta bland länets lägsta, så låg att procentsatsen för misstänkta pojkar inte kan skrivas ut av sekretesskäl. Inte en enda tjej misstänks.

– Det är såklart oroväckande och beklagligt. Vi har fått tips om att det är så i Danderyd och gjort narkotikasatsningar mot olika skolor, säger Alexander Antonian, kommunpolis i Danderyd.

Bland annat har polisen sökt igenom Danderyds och Viktor Rydbergs gymnasium med hund. Det första fallet ledde till både frihetsberövningar och tillslag.

– Vi fick fram namn på brukare under utredningens gång och utifrån de uppgifterna kommer vi prata med föräldrar och ungdomar och göra hembesök. Stärks misstankarna då så kan vi genomföra kroppsbesiktningar.

Var femte pojke använder narkotika, och ni misstänker nästan ingen. Säger inte det något om ert arbete?

– Det kan bero på att när vi kontrollerar personer så har substanserna redan gått ur kroppen, eller det faktum att det är många hemmafester i Danderyd och använder man narkotika hemma är det mindre risk att åka fast än om man gör det i centrum. Så nej, jag tycker inte det säger så mycket om vårt arbete.

– Det här borde ringa varningsklockor hos skolor och föräldrar. De borde prata med sina barn om hur dåligt det är med droger. Viktigt att alla tar ett helhetsgrepp, mycket av ansvaret ligger på föräldrarna. Ganska enkla saker. Vad gör mitt barn på kvällen, vem umgås de med, vad gör de på sitt rum?

Gör ni tillräckligt?

– Det här är något som vi jobbar med. Vi har inte speciella avdelningar för narkotikabrott, men fick jag bestämma så skulle vi ha det. Men nu är vi det antal vi är i kommunpolisen och får göra en prioritering.