Framgångsrikt. Att många barn går på förskola påverkar det fina resultatet, enligt Lärarförbundet. Foto: Mostphotos

Danderyds skolor är bäst i länet

Enligt Lärarförbundets ranking har Danderyd de bästa skolorna i hela länet. Sett till riket hamnar Danderyd på plats nio.

  • Publicerad 10:19, 16 okt 2019

Danderyd ligger bäst till i Stockholms län när Lärarförbundet presenterar sin årliga undersökning Bästa skolkommun. Danderyd placerar sig som nia i hela Sverige.

– Det är väldigt roligt, särskilt eftersom man har gjort om undersökningen så att socioekonomiska faktorer räknas in mer, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande.

Lärarförbundet har gjort om undersökningen och tagit bort de kriterier som man upplever styrts av den socioekonomiska faktorer (se faktaruta) främst: som betygsresultat, andel elever som är godkända i alla ämnen och de som uppnått grundläggande behörighet.

"Duktiga lärare"

Det innebär att Danderyd, som kännetecknas av hög sociekonomisk status, ligger bra till trots att man tagit bort betygen ur beräkningen.

– Det här handlar om duktiga lärare, skolledare och chefer. Plus en målmedvetenhet från politiken att satsa på skolan, säger Hanna Bocander.

Lärarförbundets undersökning bygger på en jämförelse av tio kriterier. Danderyd tillhör landets bästa kommuner när det kommer till andel barn i förskolan och elevernas meritvärde i åk 9. Även lärarlönen och andelen godkända elever tillhör kommunens relativa styrkor som skolkommun.

 

Socioekonomiska faktorer

Socioekonomiska faktorer innebär bland annat föräldrarnas utbildningsbakgrund, migrationsbakgrund, försörjningstöd och liknande.

Topp 10 skolkommuner 2019

1. Torsby, Värmlands län.

2. Storfors, Värmlands län.

3. Kalix, Norrbottens län.

4. Hammarö, Värmlands län.

5. Båstad, Skåne län.

6. Bengtsfors, Västra Götalands län

7. Tranås, Jönköpings län

8. Älvsbyn, Norrbottens län

9. Danderyd, Stockholms län

10. Hofors, Gävleborgs län

Visa merVisa mindre

Grannkommunernas resultat

Stockholm: 136

Täby: 150

Sollentuna: 166

Lidingö: 197

Solna: 261

Visa merVisa mindre