Vykort. Ett odaterat fotografi över Danderyds sjukhus på vykort. Foto: Danderyds hembygdsförening

Danderyds sjukhus fyller 100. Häng med på en tillbakablick!

Läkare som badar på arbetstid och potatisodlingar framför akuten under kriget. Läget var lite annorlunda 1922 på sjukhuset i Danderyd när verksamheten var i sin linda.

  • Publicerad 16:30, 1 jun 2022

Om badet måste avbrytas före avtalad tid fick syster Greta med en röd filt på 6:ans balkong agera personsökare

100 år senare och mycket är sig likt, men också annorlunda, på sjukhusområdet i Danderyd.

En pandemi som börjar klinga av, hög takt i befolkningsökningen, konflikter som pyr ute i Europa - och brist på sjukvårdsplatser.

Av den sistnämnda anledningen byggdes Stockholms läns lasarett Mörby, som 1964 skulle byta namn till Danderyds sjukhus. Det var akut brist på sjukvårdsplatser. Och även efter att sjukhuset invigdes sjukhuset 1922 så såg man att sjukhusområdet behövde byggas ut ytterligare.

Då hade sjukhuset 118 vårdplatser – jämfört med dagens 510 vårdplatser (som inom kort ska öka med 170 till platser i tvåmiljardersprojektet med att bygga vårdbyggnad 61).

1917 togs första spadtaget. Platsen hade valts med omsorg på grund av det goda vägnätet mot ut mot Roslagen och in till stan. På bilderna kan man se hur dagens bussterminal även då utgjorde huvudleden förbi sjukhuset.

"Sjukhuset var redan från början inriktat på att ta emot akuta fall, då man från starten hade en ambulans kopplad till lasarettet, och redan på 1930-talet inrättades ett samarbete med flygkåren i Hägernäs som gjorde att man hade tillgång till flygambulansverksamhet." skriver Danderyds sjukhus om hundraårsjubileumet.

En bild från 11 juli 1950 vid byggnation av en kvinnoklinik. Då hette det Stockholms läns centrallasarett och Mörby lasarett. Foto: Svenska Dagbladet, Ericsson, Vimar

Badplats. Här på en badplats nära sjukhuset i Edsviken badade personalen på sommaren. Foto: Danderyds hembygdsförening

Tvätt. Tvätteripersonalen på Mörby lasarett någon gång på 20-talet. Foto: Danderyds hembygdsförening

Från ett sprängningsarbete 1956 för utbyggnad av sjukhuset. Skorstenen i bakgrunden stod i närheten av dagens korsning Ryggradsvägen/Bäckenvägen. Bilder är tagen söder om den. Foto: Alf Nordström

På bilder från 1920-talet kan man se de första byggnaderna ett snäpp norr om parkeringsområdet, utanför dagens gynmottagningen. Framför byggnaderna syns en stor trädgård, som senare under andra världskriget skulle få ett nytt syfte.

– Man började odla potatis och grönsaker, och på en del bilder kan man se stora förråd av ved, berättar arkivarien Franciska Sieurin-Lönnqvist på Danderyds hembygdsförening.

Senare in på 30-talet påbörjades de första utbyggnaderna.

Hans-Bertil Andersson, som var uppsyningsman på Danderyds sjukhus, berättade 1995 om hur det var att växa upp i området. Bland annat kunde han dela med sig om badkulturen på sjukhuset.

"I denna oas hände det ibland att även någon tjänstgörande doktor sökte en stunds avkoppling. Om denna måste avbrytas före avtalad tid fick syster Greta med en röd filt på 6:ans balkong agera personsökare", står det i ett utdrag från boken "75 år av kvalitet och omtanke" av Peter Sköld.

På 50- och 60-talet uppfördes de flesta byggnaderna som står här idag: "Verksamheten vid sjukhuset växte explosionsartat", skriver Danderyds sjukhus.

För att betona förändringen bytte sjukhuset då namn till Danderyds sjukhus.

På ungefär 100 år har antalet medarbetare ökat från 75 till 4 500.

Yvonne Haglund Åkerlind, vd på Danderyds sjukhus, svarar på frågan hur hon tror det kommer se ut här om ytterligare 100 år, via mejl. Det är svårt att blicka framåt, säger hon.

"Men jag tror absolut att Danderyds sjukhus kommer att finnas kvar på samma plats och fortsatt att ha en framträdande roll i sjukvården."

Flygfoto. Mörby lasaretts område. Två flygfotografier, ett gammalt och ett nytt, som överlappar varandra.

Mörby lasarett någon gång på 1920 talet.

Andra nämnvärda händelser, 1922

Karin Boye debuterar med diktsamlingen Moln.

De fem första kvinnliga ledamöterna intar riksdagen.

Vasaloppet hålls för första gången, något morasonen Anders Pers tog initiativ till.

Arkeologen Howard Carter hittar den välbevarade graven av egyptiska konungen Tutankhamun.

Djurgården IF spelar sin första hockeymatch.

Sveriges dövas riksförbund startas, tre år efter initiativ från föreningsmannen Dan Andersson om att starta ett landsförbund.

Visa merVisa mindre