TILLBAKA TILL NORMAL. Danderyds sjukhus har inte tagit emot några svårt sjuka coronapatienter på cirka tre veckor. Foto: JOHAN ADELGREN

Danderyds sjukhus återgår till normalläge

Danderyds sjukhus återgår från och med i dag till normalläge efter drygt tre månader i förhöjd beredskap med anledning av covid-19.

  • Publicerad 13:49, 9 jul 2020

Anledningen är att sjukhuset ser en minskning av patienter med covid-19, både på akuten och vårdavdelningarna.

– Det har inte kommit in några nya patienter med covid-19 på IVA på cirka tre veckor, säger vd Yvonne Haglund Åkerlind i ett pressmeddelande.

Första gången på tre månader

De senaste dagarna har heller inga smittsamma covid-19-patienter vårdats på intensivvårdsavdelningen på Danderyds sjukhus. Det är första gången på mer än tre månader som detta händer.

Sjukhuset kommer dock fortsatt att ha besöksförbud för att minska risken för smittspridning. Och det är en fortsatt hög beredskap.

– Sommaren är vanligtvis en utmanande period för sjukvården och det är av största vikt att vi kan ta hand om de som behöver vård. Vi har därför förstärkt vår ordinarie ledningsfunktion för att hantera sjukhusgemensamma resurser och vårdplatser och vi har fortsatt en hög beredskap om antalet sjuka i covid-19 skulle öka igen eller om något annat oförutsett inträffar, säger Yvonne Haglund Åkerlind.

Coronatest-koder har spridits på internet

Danderyds sjukhus tog emot sin första covid-19 patient den 14 mars och har så här långt vårdat cirka 1 550 patienter med en bekräftad covid-19 infektion, varav cirka 110 på intensivvårdsavdelningen.