Styrelseledamot Jan Löfgren och ordförande Monica Frumerie. Foto: Gunnar Andrén

Danderyds föreningar har klarat coronaåret bra

Många föreningar har klarat sig bra trots effekterna av pandemin under det gångna året, konstaterar Danderyds arkivförening.

  • Publicerad 16:26, 12 apr 2021

I slutet av förra året beslutade Danderyds arkivförening att undersöka hur pandemin har påverkat föreningslivet. Totalt 37 föreningar, av 65 tillfrågade, har svarat på frågor om hur deras verksamhet har påverkats.

Många föreningar har klarat sig bra, enligt Arkivföreningen.

– Vad vi har lärt oss är att man har hittat nya vägar till att bedriva sin verksamhet. Vi har väldigt många som är engagerade och brinner för föreningarna, säger Monica Frumerie, ordförande.

Fysiska möten inställda

En majoritet av de svarande har uppgett att deras ekonomi påverkats lite eller inte alls, under 2020. Däremot har många planerade evenemang och möten ställts in.

Vissa föreningar har påverkats mer än andra, som vissa idrottsföreningar vars verksamhet är beroende av att hållas inomhus – jämfört med biståndsföreningar som har kunnat hålla verksamheter utomhus.

Historisk nyfikenhet

Den 25 mars arkiverades resultatet i Djursholms vattentorn.

Tanken är att kommande generationer ska kunna ta del av svaren, berättar Monica Frumerie.

– Om man tänker 50 år framåt kan det finnas en historisk nyfikenhet för hur det här påverkade oss under 2020, därför gjorde vi enkäten, säger hon.