Ultraljudskontroller är en del av mödravården. Foto: Mostphotos

Danderyd utan MVC – gravida hänvisas till Täby

Danderyds mödravårdscentral stänger vid årsskiftet och kommunen kan bli utan mödravård. Men på förvaltningen är man inte orolig, de menar att gravida kan åka till Täby, där Mama Mia vill öppna i januari.

  • Publicerad 16:54, 22 sep 2018

När Danderyds sjukhus stänger sin barnmorskemottagning vid årsskiftet, kan kommunen stå utan mödravårdscentral. Idag är 430 gravida från bland annat Danderyd, Täby, Sollentuna och Solna inskrivna för mödravård. Enligt beräkningar som Danderyds sjukhus gjort sedan Mitt i:s artikel i torsdags, är det 354 av dom som föder barn efter 1 november och behöver hitta en annan MVC.

De blivande föräldrarna har fortfarande inte fått besked om var de ska vända sig istället. Enligt informationen som gått ut från sjukhuset skulle nya aktörer få chansen att ta över mödravården i Danderyd. Men hittills har inga ansökningar kommit in till avtalshandläggarna på Stockholms läns landsting, SLL.

På MVC görs bland annat ultraljud, graviditetskontroller och efterkontroll 4-8 veckor efter förlossning. Amningshjälp och preventivmedelsrådgivning är annat som kan ingå i vårdprogrammet.

Nu säger hälso- och sjukvårdsförvaltningen inom SLL, till Mitt i att de inte oroas över ett scenario där ingen MVC finns i Danderyd.

– Vi säger inte att det inte kommer öppna en mödravårdscentral i Danderyd, men i förhållande till populationen där och med tanke på att det finns andra vårdgivare i närheten, så är vi inte oroliga, säger Bodil Klintberg som är chef för enhet Barn, kvinnor och asyl på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Nära till Sollentuna och Täby

Enligt enhetens beräkningar kommer 20 procent av de gravida kvinnorna på Danderyds barnmorskemottagning från Danderyd. Resten av de gravida kommer från kringliggande kommuner, och därför skulle alltså Danderyd klara sig utan MVC. Bodil Klintberg hänvisar till mödravårdscentralerna i Sollentuna och Täby. I Täby vill ytterligare en MVC vill etablera sig.

– Vi har fått in en ansökan från Mama Mia. Vi har inte officiellt fattat beslut än men vi handlägger den, säger hon.

Täbys Mama Mia öppnar strax efter årsskiftet om ansökan godkänns.

Danderyd sjukhus barnmorskemottagning har också patienter som kommer enbart för cellprovtagning och preventivmedelsrådgivning. Också de får söka sig om efter annan vårdgivare.