På topp. Danderyds kommun har överlägset flest 15-åringar som konfirmerar sig i länet. Kyrkoherde, Kristin Molander. Foto: Jenny Sigeman / Åsa Sommarström

Danderyd toppar fortfarande konfirmationsligan

I Danderyd konfirmerar sig tre gånger så fler 15-åringarna än i resten av länet. "Vi är bra på det här" säger kyrkoherden Kristin Molander.

  • Publicerad 09:36, 19 okt 2021

Det blir en resurs i livet att få en relation till de här starka traditionerna.

Förra året konfirmerade sig 296 stycken 15-åringar i Danderyd. En siffra motsvarande strax över hälften av alla 15-åringar i kommunen.

Ett högvattenmärke i statistiken, berättar kyrkoherde Kristin Molander.

– Om man ser till alla 15-åringar som är medlemmar i svenska kyrkan brukar det alltid ligga på runt 60 procent, eller fler. Det skiftar med åren. Men förra året var det ett kliv uppåt.

Jämfört med resten av länet sticker Danderyd ut.

Ungefär 16 procent av alla 15-åringar i hela Stockholms län konfirmerade sig, och en tredjedel av de med medlemskap i Svenska kyrkan.

Under 2020 var de siffrorna i Danderyd 51,6 respektive 69,2 procent. Alltså mer än dubbelt så många än snittet i regionen.

Varför är det så?

– Vi är bra på det här och har varit det länge. Jag tror att det finns ett gott rykte att vi gör bra saker. Många vill åka hemifrån och prata existentiella frågor här, säger Kristin Molander.

Hon berättar att det betydde mycket för kyrkan att man kunde hålla konfirmationerna under fjolåret, trots pandemin.

– Det var vi väldigt glada över. Det betyder mycket för många att inte tappa det året, eftersom man inte kan få det tillbaka, säger Kristin Molander.

Hon berättar dock att antalet som konfirmerar sig kommer sjunka de närmaste åren.

– Det blir mycket färre en period. Vi har haft en topp de senaste 5 åren, men nu kommer det gå ner av demografiska skäl, säger Kristin Molander.

Enligt henne betyder siffrorna att många Danderydsbor vill ha en relation till kyrkan.

– Det blir en resurs i livet att få en relation till de här starka traditionerna. Sen kanske du inte springer ner dörrarna i församlingshemmet av intresse, men det känns så klart bra att många vill vara en del av kyrkan, säger hon.

Så många konfirmerade sig

296 stycken 15-åringar konfirmerade sig i Danderyd under 2020.

69,2 procent av 15-åringarna med medlemskap i Svenska kyrkan konfirmerade sig.

51,6 procent av samtliga 15-åringar.

Lägst siffra i länet hade Södertälje kommun där 75 15-åringar, motsvarande 6,1 procent, konfirmerade sig.

Visa merVisa mindre