Svenskt näringsliv rankning av företagsklimatet i landets kommuner presenteras årligen. Foto: Mostphotos

Danderyd tappar på företagsrankning

Svenskt näringsliv presenterade på tisdagsmorgonen sin årliga rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Danderyd är inte längre bland de tio främsta.

  • Publicerad 16:37, 2 okt 2018

Förra året klättrade Danderyd på rankningen, från tionde till femte plats. I år tappar kommunen sju placeringar, ner till en tolfteplats.

Företagarna Danderyds ordförande Per Molin är inte orolig över utvecklingen.

– Jag ser det inte som någon dramatik. Det är små förändringar som slår ut, lite här och lite där. Men om man tittar på detaljerna så är det inte så mycket, säger Per Molin.

Däremot menar han att det finns saker som kan bli bättre vad gäller företagsklimatet i Danderyd.

– Företagarna som organisation har en bra dialog med kommunen, men vi får ta upp en diskussion med kommunledningen om vad som kan göras ännu bättre.

”Alltid tråkigt att tappa placeringar”

Kommunstyrelsens ordförande, Olle Reichenberg (M), menar att kommunen kan bli bättre på att föra en dialog med företagarna.

– Kommunstyrelsen fattade beslut i går om att börja arbeta med en näringslivspolicy och med det arbetet påbörjat kunna se till att höja oss i den här rankningen framöver, säger Olle Reichenberg.

Han vill att Danderyd ska sikta på att ligga topp tio på rankningen.

– Att vara bland de tolv bästa är absolut godkänt, men det är alltid tråkigt att tappa placeringar. Jag tycker att det är trevligt om man ligger bland de tio främsta, det får man väl se som en sporre då.

Årlig rankning

Svenskt näringslivs presenterar årligen en rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Rankningen sammanställs utifrån statistik från SCB och enkätsvar från företag i kommunerna.

Solna är Sveriges mest företagsvänliga kommun. Kommunen toppar listan för elfte året i rad. Av kommunerna i Stockholms län placerar sig även Sollentuna högt, på en femte plats.

Sundbyberg klättrar stort, hela 47 placeringar, upp till en elfte plats. Strax efter, på en tolfte plats, hamnar alltså Danderyd. Nacka rankades som nummer tre förra året, men har i år tappat 35 placeringar, ner till plats 38.