I fredags presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya skärpta restriktioner för att hindra spridningen av covid-19.

Från och med idag, måndag 21 december, har Danderyds kommun stängt sina idrottsplatser, idrottshallar, ishallar och uterinkar. Stängningen gäller till och med den 24 januari. Dessutom hoppas kommunen att föreningar som hyr lokaler av kommunen också följer de nya direktiven:

– Vi har inte stängt ridhuset, utan det är upp till varje utövare som nyttjar våra faciliteter. Det är samma med tennisen och curlingen. Alla måste göra vad de kan för att hindra smittspridningen, säger Robert Nibelius (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Är det tryck från föreningarna att få fortsätta ha aktiviteter?

– Jag har Inte pratat alla, men jag är övertygad om att föreningarna vill det i möjligaste mån. Jag vill inget hellre än att komma i ett läge där vi kan öppna upp, men det måste finnas stöd för det.

–Alla kommuner i regionen måste kroka arm för att hindra pandemin.

Fortsatt stängda bibliotek

Danderyds utegym och motionsspår kommer att kunna användas som vanligt, men man bör hålla avstånd till andra besökare, påpekar kommunen.

Verksamheten inom Ungt fokus för ungdomar fortsätter, men i mindre skala och enbart med aktiviteter utomhus eller digitalt. Kultur- och aktivitetshuset Fribergagården samt ungdomscentrum i Enebyberg kommer att hålla stängt.

Kommunens fyra bibliotek är fortsatt stängda för besökare, men har kvar flera tjänster, bland annat utlåning via så kallad take away.