Utomhusidrott. Efter minskad smittspridning öppnas utomhusanläggningar lite tidigare än beräknat, meddelar Robert Nibelius (M). Foto: Anton Kyhlbäck

Danderyd öppnar för mer utomhusträning

Efter rapporter om minskad smittspridning öppnas utomhusanläggningar för föreningsidrotten. Snart väntas flera platser även bli tillgängliga för allmänheten, meddelar kultur- och fritidsnämndens ordförande, Robert Nibelius.

  • Publicerad 16:12, 19 jan 2021

Förra veckan uppmanade Region Stockholm om att möjliggöra för mer utomhusidrott i kommunerna i länet.

Sedan den 16 januari har ett tiotal föreningar kunnat börja träna utomhus igen i Danderyd efter uppehållet sedan i mitten på december.

– Vi öppnade för föreningar som kan organisera träningar i mindre grupper och som kan följa rekommendationer, säger Robert Nibelius (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Minskad smittspridning

Det var några dagar innan jul som Region Stockholm uppmanade allmänheten från att avstå från utomhusträning efter ökad smittspridning.

Då stängde Danderyds kommun sina idrottsanläggningar. Ett beslut som fortfarande gäller till den 24 januari – innan pandemilagen träder i kraft.

Men nu har man alltså öppnat lite tidigare för idrotten.

– Mot bakgrund av den något minskade smittspridningen är den samlade bedömningen att utomhusträning och aktiviteter för både barn och vuxna ändå bör komma igång, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Väntas öppna den 25 januari

I Danderyd kan alltså idrottsföreningar träna på bland annat utomhusplanerna i Enebyberg, Djursholm, ishockeyrinken i Stocksund samt den nya rinken på Vallen.

Inomhusanläggningarna är fortfarande stängda.

Från och med den 25 januari väntas de flesta idrottsanläggningar öppna för allmänheten igen. Mer information om det väntas i veckan som kommer.

Fram till dess planeras fler frilufts- och idrottsplatser öppna för allmänheten.

– Vi håller på redan nu att komma igång med att ploga på Ösbysjön, vi ska titta på Edsviken och så förbereda Frimärket på Vallen, som förhoppningsvis kan öppna innan den 24 januari, säger Robert Nibelius (M).