Danderyd öppnar avdelning utan sjuksköterskor

I sommar öppnar Danderyds sjukhus upp två avdelningar utan sjuksköterskor. Detta på grund av rekryteringssvårigheter. – Bakgrunden till detta är att vi inte klarar av att upprätthålla antalet vårdplatser, säger vårdchef Andreas Kling till Mitt i.

  • Publicerad 15:01, 16 jun 2017

Danderyds sjukhus öppnar två nya avdelningar under åtta veckor i sommar. En av dem är en eftervårdsavdelning tillhörande den befintliga strokeavdelningen som under dagtid bemannas med två underläkare och tre undersköterskor. Den andra avdelningen som också är en eftervårdsavdelning kommer utöver underläkare och undersköterskor att ha en sjuksköterska på plats dagtid.

”Vi har helt enkelt haft svårt att rekrytera sjuksköterskor”

– Bakgrunden till detta är att vi inte klarar av att upprätthålla antalet vårdplatser. Vi har helt enkelt haft svårt att rekrytera sjuksköterskor, säger Andreas Kling som är vårdchef på Medicinkliniken på Danderyds sjukhus till Mitt i.

Lägre vårdnivå

Danderyds sjukhus har utvärderat hur det har sett ut tidigare år under sommarmånaderna och kommit fram till att det går att hitta en lägre vårdnivå på dessa avdelningar.

– När patienterna kommer in är de akut sjuka och placeras på en akutvårdsavdelning. När den akuta fasen är över har en hel del patienter ändå kvarstående behov, men som inte är av akut eller avancerad karaktär. Istället för att de ska ligga kvar på en akut vårdavdelning, flyttas de till en eftervårdsavdelning där vi kan ha en annan kompetenssammansättning, säger Andreas Kling.

Kan fortsätta även i höst

Efter sommarvecka 33 kommer en ny utvärdering att göras och skulle det visa sig att strokeavdelningen fungerar kan det bli aktuellt att fortsätta med samma modell där.

– Förstahandsalternativet är att rekrytera sjuksköterskor, men lyckas vi inte med det, tror jag att detta är  ett alternativ inför framtiden. Vi tror att det här är patientsäkert. Vår tro och förhoppning är att det ska bli bra för både patienter och personal,  annars hade vi inte genomfört detta, säger Andreas Kling.