Tvåa. Lina Pennlert, näringslivsstrateg på Danderyds kommun, berättar att årets topplacering ska firas. Foto: Mikael Andersson/Marie Alexandersson(kollage)

Danderyd har näst bäst företagsklimat i Sverige

Danderyd intar sin bästa placering någonsin i Svenskt näringslivs årliga undersökning där företag från Sveriges 290 kommuner får tycka till om företagsklimatet.

  • Publicerad 11:46, 23 sep 2020

Danderyds kommun intar andra plats, efter den ständige ettan Solna, i Svenskt näringslivs årliga undersökning av företagsklimat för Sveriges 290 kommuner.

Rankingen baseras på enkätundersökningar där företagarna själva får tycka till om klimatet för näringslivet i sitt område, och hur samarbetet ser ut med kommunerna.

Under onsdagen presenterades resultaten. Lina Pennlert, näringslivsstrateg i Danderyds kommun, menar att topplaceringen är ett resultat av hårt arbete.

– Vi har verkligen jobbat för det här. Vi har tagit fram ny näringslivspolicy, varit ute och träffat företag och förbättrat arbetet med vår myndighetsutövning. Vi är väldigt glada, säger hon.

Bättre attityd mot företagen

Danderyds kommun har haft hög placering i den årliga undersökningen. 2019 placerades kommunen på plats 14, och året innan plats 12.

Det område som har ökat mest är de lokala företagarnas uppfattning om politikerna och tjänstemännens attityd mot vederbörande.

– Från Svenskt Näringslivs sida betonar vi gärna vikten av god service och ett gott bemötande i kontakten med företagen och även på den punkten får Danderyd ett högt betyg, säger Anna Wallin på Svenskt näringsliv i ett pressmeddelande.

Ska jobba med otryggheten

Totalt 141 företag i Danderyd svarade på enkätundersökningen. 21 procent av de svarande har uppgett att de påverkas negativt av brottslighet och otrygghet. Siffran är dock lägre än rikssnittet

– Det är något vi kommer jobba vidare med, säger Lina Pennlert.

Näringslivsstrateg Lina Pennlert hyllar sina kollegor på kommunen. Hon berättar att topprankingen i enkätundersökningen både kommer att firas och uppmärksammas.

– Det är ett fantastiskt fint kvitto på vår satsning på kommunens näringslivsarbete och visar att vi är på rätt väg. Först ska vi smälta det här men vi kommer att uppmärksamma det på något sätt.

Företagsklimat 2020, Danderyd

Företagarna har svarat på frågor i 17 olika kategorier. Danderyd klassades bäst i Sverige i kategorierna "Marknadsförsörjning" och "Företagsamhet". Kommunens sämsta kategori var ”Kommunens information till företagen” med placering 135 av 290. På frågan om företagarna påverkas av brottslighet och otrygghet blev det plats 48.

Källa: Svenskt näringsliv