Danderyds kommun tappar 12 placeringar, från plats 54 till 66 i den nationella listan i Lärarförbundets undersökning "Bästa skolkommun". Man tappar därmed sin förstaplats i länet, som knips av Salem kommun.

Ordförande i utbildningsnämnden, Monica Renstig (L), kommenterar placeringen.

– Jag är glad att vi är i topp i Stockholm, och tackar lärare, rektorer och ambitiösa elever för det.

Men ni tappar ändå 12 placeringar. Ser ni det som allvarligt?

– Nej, man måste komma ihåg att lärarförbundet har ett särintresse och inte är en officiell siffra. Vi är bra på det som är viktigt, att ha många legitimerade lärare och att eleverna presterar bra, säger Monica Renstig.

Undersökningen bygger på totalt tio kategorier.

Danderyd toppar i andel barn som går på förskolan och meritvärde för barn i årskurs nio. Kommunen får dock en bottenplacering i resurser till undervisning.

Monica Renstig (L) påpekar att de nyligen la ny budget med ökad skolpeng.

– I den mån vi hade dåligt med resurser det här året, efter att ha fått spara, så höjer vi den med mellan 2 till 8 procent nästa år, säger hon och tillägger:

– Vi har nödgats till att bespara. Men nu höjer vi kraftigt och kompenserar alla löner fullt ut, säger hon.

Enligt bildningschef i Danderyd, Kent Henningsson, beror det höga meritvärdet i Danderyd på den höga att utbildningsnivån på lärarna.

"Danderyd har en hög andel välutbildade lärare och vi kan återigen konstatera att de i högsta grad bidrar till att våra elever presterar på topp" skriver han i ett mejl.