Danderyd blir tredje kommunen i Stockholms län att införa ett lokalt tiggeriförbud. Foto: Mitt i och Mostphotos

Danderyd blir tredje kommunen i länet med ett tiggeriförbud

Under måndagskvällens möte i kommunfullmäktige fattades ett beslut om att införa ett tiggeriförbud på vissa platser i Danderyd.

  • Publicerad 22:32, 14 okt 2019

Under måndagen fattade kommunen beslut i frågan om att införa ett tiggeriförbud på vissa platser i Danderyd.

Mycket av diskussionen handlade om det var en ordningsstörning eller inte med att personer erbjuder hjälp med att sortera skräp på återvinningsstationer. Eller att sitta med en kopp utanför den lokala matbutiken.

Till slut kom kommunfullmäktige fram till att Danderyd inför ett tiggeriförbud.

Tiggeriförbud kan bli verklighet i Danderyd – beslut tas ikväll

Hanna Bocander har tidigare sagt att hon tyckte att detta beslut skulle ligga på riksnivå. Det var något som centerns ledamot Patrik Nimmerstam kommenterade i talarstolen.

– Staten har redan fattat ett beslut, det finns ingen majoritet för ett tiggeriförbud i riksdagen. Med ett förbud på vissa platser flyttar vi bara runt problemen i kommunen, sade han.

Även Socialdemokraternas gruppledare Jenny Åkervall var emot ett tiggeriförbud.

– Det är inte försvarbart att vi ska lägga tid och kraft att jaga bort de få tiggare vi har i kommunen. Det är bara populistisk symbolpolitik, vi har problem med trygghetsfrågor i vår kommun. Men det handlar inte om tiggare utan inbrott och drogkonsumtion, sade hon.

Länsstyrelsen ska godkänna förbudet

Nu är det upp till länsstyrelsen godkänna de nya ordningsföreskrifterna och så snart de har godkänt det så kommer förbudet att börja gälla. Troligtvis till den första januari 2020.

– Det var ett tydligt för ett förbud mot ett tiggeri. Jag var osäker om det kulle gå igenom eller inte. Men jag vet att många Danderydsbor vill att det ska vara ett förbud, framförallt kvinnor och äldre personer, säger Hanna Bocander (M) som är kommunstyrelsens ordförande direkt efter mötet.

Eftersom det är en ordningsföreskrift kan en person avvisas från platsen. Att bryta mot detta förbud betyder inte att personen bötfälls.

– Detta innebär att man kan prata med de personer som bryter mot förbudet. Vissa kommuner har infört böter men det gör inte vi. Det kommer räcka med att en väktare avvisar personen från platsen, säger Hanna Bocander.

Fakta

Här införs tiggeriförbud i Danderyd

Butiker där passiv insamling av pengar förbjuds:

ICA Myran, Mörbyhöjden

ICA Supermarket/Hemköp, Mörbyplan

Coop inklusive Djursholms torg

Stora Coop

Lidl

ICA, Eneby torg

ICA Tornet, Stocksunds torg

ICA Nära, Klingsta

 

Återvinningsstationer:

Danderyds golfklubb

Enebybergs IP

Enebybergs station

Enebyängens handelsplats

Bråvallavägen/Ösbyvägen

Parkeringen vid Djursholms slott

Pendelparkeringen vid Mörbyskolan

P-plats södra Mörby centrum

Lidl, Stocksund

Källa: Danderyds kommun
Visa merVisa mindre