Stockholm. Danderyd är enligt Lärarförbundets undersökning den bästa skolkommunen i Stockholms lnä. Foto: Most Photos

Danderyd är Stockholms bästa skolkommun

Idag presenterade Lärarförbundet sin årliga ranking av skolkommunerna i Sverige. Danderyd klarade sig bäst i Stockholms län och fick plats 54 av landets 290 kommuner.

  • Publicerad 14:28, 10 nov 2020

Monica Renstig (L) ordförande i utbildningsnämnden i Danderyd. Foto: Privat

Idag presenterade Lärarförbundet sin årliga ranking av landets bästa skolkommuner. Totalt 290 kommuner jämförs efter tio olika kriterier, däribland lärartätheten och elevernas meritvärde.

Danderyds kommun intar topplacering i Stockholms län.

– Det är oerhört glädjande. Jag är stolt över våra lärare, rektorer och elever som fortsatt presterar i topp. Särskilt glad är jag över att vi ligger högt när det gäller utbildade lärare och lärarlöner. Det är duktiga lärare som gör skillnad, säger Monica Renstigt (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Danderyd placerar sig på plats 54 av landets 290 kommuner. Grannkommunerna Sollentuna och Täby erhöll plats 109 respektive 190 i rankingen.

Undersökningen visar att Danderyds styrkor bland annat är elevernas meritvärden i årskurs 9, lärarlöner och andelen godkända elever. En av de sämre kategorierna är dock lärartätheten.

– Vi delar bland annat med resten av Stockholm problemet med att få tag på utbildade förskolelärare. Det behöver vi bli bättre på. Samtidigt är svårt i en så konkurrensutsatt ekonomi som i Stockholms län, säger Monica Renstig till Mitt i.

Syftet med Lärarförbundets ranking är att synliggöra skolornas förutsättningar i kommunerna.

Enligt Lärarförbundets förbundsordförande, Johanna Jaara Åstrand står det klart att alla kommuner brottas med bristen på lärare och svåra ekonomiska prognoser.

– Genomförda och planerade nedskärningar slår hårt i hela Skolsverige och kommer att straffa sig både på kort och lång sikt. Att spara på skolan är nog det dyraste man kan göra.

Bästa skolkommun i hela Sverige blev Övertorneå.