Damm från Gyproc oroar boende

I början av veckan var delar av Bålsta täckt av ett vitt damm. Mitt i Bålsta har varit i kontakt med boende i närheten av Gyprocs anläggning som säger att dammet kommer därifrån.

  • Publicerad 10:52, 27 okt 2021

Vi vet inte just nu vad som finns i det här dammet.

Det har varit oroligt på Strandvägen i Bålsta de senaste dagarna. Detta sedan ett vitt damm syntes på himlen. Dammet blockerade solen och började därefter falla ner över området. Solpaneler, bilar, väggar och verandor var alla täckta i dammet.

– Det är flera som har reagerat nu, säger en boende. Vi tycker att man ska reagera när det bolmar på det där sättet.

Redan en vecka tidigare noterade människor på att det kom rök från området och även då letade sig partiklar in över området där det finns boende.

– Jag tror att det är hälsovådligt. Det kan inte vara bra att andas in det där, säger en kvinna.

Dagen efter att dammolnet syntes drog ett rejält regnoväder in över Håbo med omnejd.

"Vägarna är kritvita. Lite regn på det här och det blir väldigt halt", skrev en Facebookanvändare innan regnet föll.

"Det är bedrövligt att detta företag inte har kontroll på sina utsläpp", skriver en annan.

"Kan det vara därför jag har haft luftrörsproblem i några dagar?" funderar en person.

Boende har också varit i kontakt med Håbo kommun och begärt att de ska undersöka dammet och där är man medvetna om det hela.

– Vi har fått in ganska många som har hört av sig om det här i går och även bilder. Vi känner till ärendet sedan tidigare. Om det har varit de här omfattningen tidigare vet jag inte, men vi är medvetna om problemet och vi har ett pågående ärende och har kontakt med Gyproc. De kommer åka ut och göra en provtagning på dammet, säger Malin Forséll, miljöchef.

Vet du när provtagningen kommer genomföras?

– Nej, den har inte genomförts ännu vad jag förstår. Så fort vi får svaren så kommer vi veta hur vi går vidare.

En del människor är oroliga. Kan det vara farligt det här?

– Vi vet inte just nu vad som finns i det här dammet. Vi vill inte spekulera och avvaktar företagets provtagning. Vi bevakar ärendet och följer det och är det så att det behöver göras några åtgärder från företagets sida så kommer vi kräva det.

På Gyproc är man också medvetna om oron bland de boende.

– Vi har hört om oron från några av de boende nära Gyproc-anläggningen angående onormala nivåer av damm som påverkar deras fastigheter. Vi tar detta på största allvar. I morgon (torsdag) kommer vi stänga ner anläggningen fullständigt och ta hjälp av specialistentreprenörer för att inspektera våra dammkontrollsystem och säkerställa att allt fungerar korrekt, säger Daniel Easter, Site Director i Bålsta.

– Vi vill ha en god relation med våra grannar och det tycker jag att vi har visat förut genom våra aktioner.

Så ska de som öppnar sina hem för flyktingar ersättas

Upplands-Bro ska utreda frågan Upplands-Bro kommun ska i skuggan av Ukrainakriget utreda möjligheterna att ekonomiskt ersätta de privatpersoner som öppnar sina hem för flyktingar.tisdag 24/5 10:43

Mordmisstänkt kvinna fortsatt häktad

Åklagaren får mer tid att utreda händelserna i Bro. Mordutredningen i Bro där en kvinna i 50-årsåldern avled pågår alltjämt. Nu har åklagaren begärt och beviljats förlängd åtalstid.måndag 23/5 14:43