Dåliga rutiner bakom övergivna bilarna

Kommunens dåliga rutiner kring övergivna bilar ska vara löst. under eftermiddagen påbörjas en utredning kring bilarna på Frihetsgränd.

  • Publicerad 15:40, 7 sep 2018

De övergivna bilarna på Frihetsvägen, eller egentligen Frihetsgränd, oroar de boende i området. Det har Mitt i berättat om tidigare.

Javier Ganga som bor i närheten förstår inte varför kommunen inte bara flyttar på bilarna, som nu också börjar dra till sig narkomaner och personer som använder dem som övernattningsplats.

Dåliga rutiner

Gunnar Rettig är förvaltare på bygg- och miljöförvaltningen, Fastighet. I ett mail till Mitt i svarar han att man på kommunen helt enkelt inte haft tillräckligt bra rutiner för detta tidigare, men att man sedan i somras har infört egen parkeringsövervakning.

”Då vi inte haft någon samordnad övervakning tidigare så har det varit väldigt svårt att få bort fordonsvrak. Vi på fastighet har tidigare inte varit tillräckligt duktiga på att hantera det problemet internt.”

Vidare skriver han att Frihetsgränd var den första parkeringen man började övervaka, eftersom det varit problem där en längre tid.

”Vi kunde inte starta övervakningen innan all personal hade fått sina tillstånd vilket numera är klart sedan några veckor. I samband med starten utfärdades kontrollavgifter på de bilar som inte har tillstånd. 

Fordonen måste sedan ha varit felparkerade minst 7 dygn i följd innan vi kan begära flyttning enligt gällande lagstiftning (Lag (1982:129) om flyttning av fordon i vissa fall). Fordonen rapporterades tidigare denna vecka och kommer försvinna inom någon vecka.”

Under utredning

När Mitt i pratar med park-och gata på kommunen svarar en handläggare där att ärendet hamnade på hennes bord under torsdagen.

– Jag ska åka ut i eftermiddag och titta. Jag måste undersöka det här för om det bor människor i bilarna så får jag inte röra dem. Är det långtidsparkerade och övergivna bilar så kan jag agera. 

Om bilarna är tydligt övergivna börjar handläggaren med att försöka få tag på ägaren, eftersom ägaransvar råder. Om detta inte lyckas kan man till slut flytta på dem.

– Om det bor någon i bilarna så blir det ett fall för säkerhetsavdelningen, eftersom det i så fall handlar om en avhysning.