Ängkärrskolan måste stänga om inte kommunen åtgärdar ventilationen. Foto: Leif Oldenburg

Dålig luft kan tvinga skola i Huvudsta att stänga

Ängkärrskolan i Huvudsta hotas av stängning om inte kommunen gör något åt ventilationen. Senast vid årsskiftet ska bristerna vara åtgärdade annars får Solna stad inte längre hyra ut lokalerna. – Vi har stött på i flera år utan att det har hänt särskilt mycket, säger rektorn Carin Segerström

  • Publicerad 11:06, 24 jun 2015

Redan våren 2014 inspekterade Arbetsmiljöverket skolan och påpekade för kommunen att det fanns stora brister i ventilationssystemet – men ingenting hände.

Gång på gång har Arbetsmiljöverket sedan dess krävt åtgärder. Nu hotar man med att förbjuda uthyrning av lokalerna från årsskiftet, i annat fall kan Solna stad och de ansvariga för skolan tvingas böta en miljon kronor vardera.

– Kommunen har fått flera förvarningar utan att något har gjorts. Det är oroande att Solna stad inte tar sitt underhållsansvar utan utsätter elever och personal för hälsorisker. Det ska inte behövas viteshot för att något ska hända, säger oppositionsrådet Victoria Johansson (MP).

"Tätat fönster med silvertejp"

Ventilationssystemet i Ängkärrskolan bygger på en gammal modell med självdrag. Men systemet har tjänat ut för länge sedan.

– Det kan dra ordentligt ibland. När vi kom tillbaka efter jullovet för tre år sedan var det bara 13 grader i lokalerna och alla fick gå hem. Själv har jag tätat mitt fönster med silvertejp, säger Carin Segerström.

Hon vill inte vara alltför kritisk mot kommunen.

– Visst har Solna stad försökt under åren, men utan att lyckas helt ut. Kanske är det just ett sådant här hot som behövs.

Byggnaden är K-märkt

Det som komplicerar situationen är att Ängkärrskolans byggnad är k-märkt. Därför måste de nya fläktaggregaten läggas på insidan av byggnaden i ett fläktrum. Skolan elever har dessutom olika diagnoser och blir lätt störda av yttre förändringar.

Renoveringen är planerad att starta i augusti och beräknas vara klar i december. Tar det längre tid måste Solna stad tillsammans med skolans ledning än en gång begära ett anstånd.

– Det känns lite märkligt om man måste begära ytterligare anstånd när problemen har varit kända i flera år, säger Victoria Johansson.

MER om Ängkärrskolan

Skolan drivs en av icke vinstdrivande stiftelse och har plats för 125 elever med läs- och skrivsvårigheter.

Många av eleverna har även tilläggsdiagnoser som ADHD och Aspergers syndrom.

Klasserna är små och tar emot elever från ett tiotal kommuner.

Personaltätheten är hög, cirka 50 anställda på 125 elever.

Visa merVisa mindre