Kan rivas i stället för att renoveras. Foto: Mitt i

Dalens sjukhus kan bli platsen för ny akut

I stället för att renovera slitna Dalens sjukhus kan det rivas och ett nytt byggas. Och det är nu här som landstinget förespråkar att det nya akutsjukhuset byggs.

  • Publicerad 09:38, 4 okt 2018

När landstinget har inventerat möjliga lägen för ett nytt akutsjukhus i södra Stockholm har man tidigare förespråkat Älvsjö. Men nu är det mot Dalens sjukhus de riktar sökarljuset.

”Dalen framstår som ett bättre alternativ för ett framtida akutsjukhus då det ligger nära tunnelbana samt invid Nynäsvägen. Det skulle därför vara bra beläget för hela sydöstra Stockholm” skriver hälso- och sjukvårdsförvaltningen i sitt förslag till investeringsplan för 2019-2028.

Ett nytt akutsjukhus ligger dock längre fram i tiden än så.

Bygga nytt i stället för rusta

Betydligt närmare rycker i stället beslut om vad som ska ske med det befintliga sjukhuset.

I investeringsplanen betonas vikten av att slå vakt om de geriatriska vårdplatser som finns, alltså sjukhusvård för äldre.

Det finns för få geriatriska vårdplatser i länet, och behovet väntas öka. Till 2026 behövs 190 nya platser.

Sjukhuset är utslitet

Turerna och åsikterna om vad som ska hända med sjukhuset har varit många, vilket Mitt i tidigare rapporterat om.

Dalens sjukhus bedöms vara uttjänt, och i stället för att renovera vill landstinget nu utreda om det inte är bättre att bygga ett helt nytt sjukhus, med 200 geriatriska vårdplatser.

Om det gamla sjukhuset sedan rivs finns det plats för ett framtida akutsjukhus.

Väntar med försäljningar

Det är inte bara på Dalens sjukhus som man nu vill värna om äldrevården.

Försäljningarna av flera närsjukhus i länet sätts på vänt.

Landstingsfullmäktige har visserligen beslutat att Bromma sjukhus, Jakobsbergs sjukhus och en del av Sabbatsbergs sjukhus ska säljas, men nu vill hälso- och sjukvårdsförvaltningen att man avvaktar med det, tills man kan säkra att tillräckligt med geriatriska vårdplatser finns kvar.

Nytt även vid Handens sjukhus

Tankar har funnits på att sälja även Handens sjukhus, men de går i stå nu. Tvärt om föreslås att utreda att bygga nytt vid sjukhuset, för att få fler geriatriska vårdplatser.

På sikt diskuteras också en ny geriatrisk enhet vid Södersjukhuset.