Nishti Husseini är jätteglad och nöjd med lokalen, närheten till ungdomsgården är ett stort plus, menar hon. Foto: Eva Tonström

Dalen community center öppnar i helgen

Nya Dalen community center, DCC, ska hjälpa unga vuxna att få jobb – men först behöver de lära sig att gå upp på morgonen.

  • Publicerad 16:48, 29 aug 2018

Efter mycket prat och många turer, nu har Dalen äntligen fått ett eget community center, Dalen CC. Där ska unga i åldern 18-29 år kunna delta i gratis träningspass, och andra aktiviteter, få personlig stöttning och hjälp att söka utbildningar och jobb.

Lära sig gå upp

Något man kommer att jobba mycket med i Dalen är att hjälpa de unga vuxna i området att bygga upp en struktur i vardagen. Första uppgiften: Lära sig sova, äta bra och börja träna.

– Om du inte klarar att gå upp morgonen klarar du heller inte att gå till en arbetsplats. Man måste börja i den änden, säger Nishti Husseini, som kommer att jobba på både Rågsved och Dalen CC.

Hon har varit med sedan starten av RCC år 2012 och lärt sig att det inte är någon idé att börja prata om CV:n och karriärmål förrän man har en dygnsrytm som funkar. Därför behövs mycket stöttning i början.

– Man kanske börjar med att ses korta stunder, men ofta. Om en person inte brukar gå upp förrän sent på eftermiddagen kanske man börjar träffas klockan 13, och efterhand ses man allt tidigare, säger Nishti.

Så småningom kan man börja prata om jobb och utbildning och det sköts då av Jobbtorg Unga, stadens satsning på att fixa arbete åt unga, som de samarbetar med.

Öppet två dagar i veckan

Dalen CC kommer att vara öppet två dagar i veckan, tisdagar och torsdagar, och håller till i nymålade lokaler i samma hus som Dalens ungdomsgård, med ingång från baksidan. De kommer att ha fasta öppettider med ordnade aktiviteter, där man kan droppa in gratis, utöver det kan man boka tid för individuell coachning. I samband med fyspassen kommer deltagarna få något att äta.

– Fungerar kroppen så fungerar knoppen, det hänger ihop. Många äter aldrig frukost eller lunch, det kanske inte ens finns mat hemma.    

På söndag, på Dalendagen, är det invigning – trots att möblerna är försenade, enligt Nishti. Men Dalen-teamet har redan smygstartat verksamheten. I torsdags förra veckan ordnades en grillkväll dit några unga Dalenbor kom.

– Vi behöver komma igång och sprida att vi finns, via ungdomsgården, sociala medier och andra kontakter vi har. Det får ta lite tid, säger Nishti.

Rågsveds unga får hjälp med jobb

Succé för gratisträningarna i Östberga

Dalen community center

Var: På baksidan av Dalens ungdomsgård i Dalenparken

När: Öppet tisdagar och torsdagar, lite olika tider och olika aktiviteter. Lapp kommer att finnas på dörren och info på Facebook/Community Center Rågsved Dalen.

Stadsdelen driver sedan 2012 även Rågsved CC och Östberga CC och Dalen blir organisatoriskt en del av Rågsved CC. Alla tre center har till uppgift att på sikt lotsa unga vuxna ut i jobb eller utbildning.

Visa merVisa mindre