Dalenforskare. Ali Osman, Camilla Thunborg och Agnieszka Bron har specialstuderat unga Dalen. Foto: Privat

"Dalen är en extrem intressant multikulturell plats"

I tre års tid har forskare från Stockholms universitet specialstuderat ungdomar i Dalen och deras livsvillkor. Nu bjuds Dalenborna in till ett möte med forskarna för att diskutera resultaten.

  • Publicerad 01:15, 4 okt 2021

Att vi inte ville välja en mer stigmatiserad förort var för att de är så omtalade

De senaste tre åren har en grupp forskare studerat livskarriärer och utbildningsmöjligheterna för ungdomar i Dalen mellan 18-25 år.

– Dalen är en extrem intressant multikulturell plats, det är lite av en mönsterintegration där. Många kulturer finns på en liten yta och det finns också både de tjänar ganska bra och de som tjänar väldigt dåligt, säger Camilla Thunborg, forskare i pedagogik på Stockholms universitet.

Valde bort andra förorter

Projektet heter "Fickor av ojämlikhet". Att de ville intervjua ungdomar från just Dalen var för att de skulle välja ett område med lägre snittinkomster och högre arbetslöshet än rikssnittet.

– Att vi inte ville välja en mer stigmatiserad förort var för att de är så omtalade. Vi ville bort från det. Dalen är speciellt också, det ligger så nära Enskede. Vi har hängt en hel del där nu, nattvandrat och följt Facebookgruppen till exempel, säger Camilla Thunborg.

Innan de slutför projektet vill de nu diskutera resultaten med Dalenbor. Mötet hålls på Zoom kvällen den 7 oktober. Anmälan görs till Stockholms universitet.