Dalarö öppnar för flyktingar

Flera fastighetsägare på Dalarö är intresserade av att öppna flyktingboende. – Vi vill ha flyktingboende här tills de nya bostäderna börjar byggas på tomten, säger Jan Rendle på nedlagda Strand hotell.

  • Publicerad 11:02, 26 jan 2016

Tidigast 2019 väntas de nya bostäderna börja byggas på gamla Dalarö strand hotells tomt. Jan och Boel Rendle stängde hotellet i höstas efter 15 år, och fram till att Veidekke börjar bygga de 35 ­lägenheterna vill paret genom sitt Nya Dalarö bostad AB använda hotellet som flyktingboende.

– Migrationsverket är intresserat av att hyra anläggningen under ett eller ett par år. De sköter då matbespisning åt de boende och allting. Vi hoppas samtidigt kunna ha kurser i arabiska och matlagning för allmänheten, och en arabisk kock är på gång. Vi kallar det Pensionat Paradiset, berättar Jan Rendle.

Inte många flyktingar bor på Dalarö i dag, däremot är flera fastighetsägare intresserade av att starta flyktingboenden. Nu har även ett nätverk på 50 personer, ”Dalarö för integration”, startats. Man har haft öppet möte på Tullhuset och tagit fasta på att det faktiskt finns stora möjligheter på Dalarö för flyktingar, bland annat ett rikt föreningsliv.

– Våra lokaler är redo från april–maj. Migrationsverket har vår offert och de väntar nu på branddokumentation från oss. Vi får ju lite bidrag till ekonomin om de hyr, och samtidigt är det meningslöst att låta hotellet stå tomt tills det rivs. Jag tror Dalaröborna uppskattar detta när det väl drar i gång. Det blir en chans till intressanta möten, säger Jan Rendle.

Har du fått några reaktioner?

– Det är delade meningar. En tant jag träffade på Ica tycker att vårt flyktingprojekt sänker värdet på fastigheterna. Men vi rör om i grytan, det är skönt att uppröra de konservativa krafterna som finns här ute.

Fakta

Stort behov av bostäder

Antalet personer med uppehållstillstånd som Haninge ska ordna bostad åt ska öka från 98 till 253 under 2016.

Hittills har Haninge inte kunnat leva upp till avtalet. Bara 20 personer med uppehållstillstånd fick bostad 2015.

Antalet platser för ensamkommande flyktingbarn som ska ordnas i år är 278 mot 35 i fjol. Men eftersom Haninge tog emot 211 barn under 2015 får man göra en tillgodoräkning. I praktiken blir det bara en utökning till 130 platser.

Källa: Haninge kommun
Visa merVisa mindre