Dags för utspring från löparskolan

Det närmar sig examen för ungdomarna i Löparakademin i Fittja. Onur Koc, 16, gick med för att han ville springa snabbare. På köpet har han blivit en bättre människa och kommit på vad han vill göra med sitt liv.

  • Publicerad 10:35, 12 maj 2014

– När jag kom till Löparakademin hade jag inga mål. Knappt någon av oss visste vad vi ville göra i framtiden. Nu har alla mål. De som jobbar där vägledde oss. Jag har en idé om att läsa ekonomi. Även om jag inte gillar att hålla på och förhandla om pengar så är det ändå rätt utbildning, för då kan jag bli lärare i stället, säger Onur Koc som går i Fittjaskolan.

Totalt är ett 30-tal niondeklassare från samtliga skolor i norra Botkyrka med i årets upplaga av Löparakademin. Nu närmar sig slutmålet, Milspåret över 10 kilometer på Djurgården den 22 maj.

Just den här kvällen ska löparnas form vässas med intervaller och styrketräning.

Onur Koc springer med lätta steg. Han är fotbollskille och har redan hyfsad kondition, men gick med i Löparakademin för att utveckla löpningen.

– Jag springer två kilometer på 6.30. Mitt mål är att ta ner den tiden med 30–40 sekunder. Sen försöker jag stötta mina vänner som behöver extra draghjälp. Ett annat mål jag satt upp är att bli en bättre människa, säger han.

Alla i gruppen har utvecklats enormt sedan träningen drog igång.

– Några hade inte ens sprungit fem kilometer innan. Nu har alla klarat 13 kilometer och de är så stolta efter varje pass, vilket vi också vill att de ska vara, säger Chrishan Fernando som startade Löparakademin i Fittja i fjol.

Han är född och uppvuxen i norra Botkyrka och arbetar i dag med olika sociala projekt för att göra livet bättre för barn och ungdomar i området.

– Det finns en enorm potential här, men ibland behöver den få hjälp på traven. Folk här måste få känna att det finns människor som bryr sig om dem. Det är lätt att känna sig bortglömd i Fittja, säger Chrishan Fernando.

Han är positivt överraskad över uppslutningen.

– Jag undrade över om det överhuvudtaget skulle dyka upp några på den här träningen.

Och det är särskilt tjejer som har kommit, en grupp som annars är extremt svår att aktivera fysiskt i multikulturella förorter.

– Det bästa är att de efter programmet fortsätter att springa och drar med sig sina vänner, och delar med sig av saker som vi pratat om här på Löparakademin. Saker som hur man gör för att söka till gymnasiet, kostens betydelse för träning. De är helt enkelt där för sina kompisar, precis som vi har varit där för dem, säger Chrishan Fernando.

Onur och Senan kör benböj, eller som det också heter, squats.

Fakta

Eleverna får lära sig att äta bättre

Löparakademin pågår just nu i Fittja, Skärholmen och Rågsved och vänder sig till elever i 9:an.

Med löpningen som verktyg får ungdomarna lära sig att sätta upp och nå personliga mål.

Parallellt med träningarna ges föreläsningar om hur man söker sommarjobb och skriver ett CV, samt hur man ska äta för att prestera bättre.

Slutmålet efter den tio veckor långa utbildningen är att genomföra ett tiokilometerslopp.

Visa merVisa mindre