Studentflak med glada studenter. Foto: Mostphotos

Dags för studentflak – håll koll på det här

Snart springer studenterna ut mot nya spännande äventyr. De allra flesta lämnar skolan på ett studentflak tillsammans med sin klass, och för att slippa bli stående på parkeringen med ett flak som inte får köra iväg är det läge att hålla lite koll på reglerna.

  • Publicerad 09:09, 21 maj 2018

Det är bara veckor kvar till det att kommunen fylls av studentsång och flak. Men för att dagen ska bli så lyckad som möjligt finns det några viktiga saker att tänka på.

Det är egentligen olagligt att färdas på flak, men uppfylls vissa kriterier är det okej under kortare turer.

Magnus Nilsson är kommunpolis i Järfälla och Upplands-Bro.

– Det händer att vi får stoppa flak för att de inte är okej att köra med, säger han.

Staket och stabil kontakt

För att flaket ska vara okej krävs det till exempel att det finns ett staket som är minst 110 centimeter högt.

Det måste också finnas en stabil kontakt mellan förare och någon på flaket under hela resan. Sker det via telefon måste samtalet vara igång från start till slut.

Enligt Transportstyrelsen händer det att flak välter för att alla passagerare ställt sig på en och samma sida. Man ska därför tänka på att sprida ut gruppen över hela flaket. Det är också viktigt att hålla in armar och ben.

Det sprutas lättöl

Magnus nilsson

 

Magnus Nilsson menar att alla företag som hyr ut studentflak ska ha den här informationen, men det skadar inte att kolla lite extra så att allt stämmer.

– Väljer företaget att dyka upp utan att uppfylla kraven blir det ju väldigt tråkigt för eleverna, säger han.

Lugna gatan, i princip

Studenttider brukar förknippas med stök och trafikstockning, men Magnus Nilsson tycker att ungdomarna i Järfälla och upplands-Bro brukar sköta det bra.

– Det brukar inte direkt vara stökigt, det är fest och glad stämming. Sen kan alkoholnivån på ungdomarna vara är lite för hög ibland. Det kan vara bra att tänka på att alla inte tycker att det är jättekul att bli nedsprutad med lättöl, eller att få sin bil nedsprutat. För det är ofta det som händer från flaken; det sprutas lättöl, säger han.

 

Fakta

Det här säger Transportstyrelsen om flaken

  • Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
  • Det ska finnas skyddsräcken, om minst 110 cm. Säten eller bänkar ska sitta fast.
  • Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter.
  • Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
  • Fordonet får köra max 20 km i timmen. Det får endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
  • Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren lägst ha behörighet B och uppfylla de tidigare nämnda kraven.
  • Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

Det är viktigt att polisen känner till studentflaken och karnevalstågen, eftersom de ofta påverkar framkomligheten på vägar och gator. Polisen ska därför i förväg meddelas om färdväg och tidpunkt. Samordna detta om flera fordon är inblandade.

Källa: Transportstyrelsen
Visa merVisa mindre

Fakta

Då springer eleverna ut

Upplands-Borgymnasiet
5 juni 13.00

Järfälla Gymnasium
1 juni 12.00

Didaktus Gymnasie
7 juni ca 13.00

Visa merVisa mindre

Polisen efterlyser filmmaterial från dödsskjutningen i Tibble

Mordet i Tibble. Utredningen efter dödsskjutning som ägde rum sent på lördagskvällen vid grönområdet mellan Hallonvägen och Hjortronvägen i Tibble fortgår. På tisdagen finns ännu ingen frihetsberövad.tisdag 24/11 16:43

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

"Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09