Det tappades ut närmare 30 kilo honung under kvällen. Foto: Läsarbild Anette Eriksson

Dags för skörd hos Ursviksbina

För tredje året i rad slungades det honung från Bee Urbans kupa i Ursvik. Närmare 30 kilo honung tappades upp på burkar och togs hem av bifaddrarna som sköter kupan. Nu ska bina flyttas till ett nytt hem – på Kvarnkullen i utkanten av Ursvik.

  • Publicerad 10:45, 14 sep 2018

Omkring 15 barn och 10 vuxna hjälptes åt att karva bort vax från bikupans ramar och sätta ner dem i slungan som Bee Urban tagit till Ursvik.

Totalt tappades sedan närmare 30 kilo honung ut i burkar som bifaddrarna fick ta med sig hem.

Vaxet måste karvas bort från ramarna innan de kan sättas ner i slungan. Foto: Anette Eriksson.

– Det är tredje året vi gör detta och det var bra uppslutning som vanligt. Faddrarna här är väldigt engagerade och intresset är stort. Jag skulle önska att vi kunde ta hit en kupa till, säger Filip Gustafsson, på Bee Urban som ansvarar för kupan tillsammans med bifaddrarna i Ursvik.

Bee Urban hoppas kunna få en kupa till med bin, upp till Ursvik. Foto: Anette Eriksson.

Den varma sommaren gjorde att de flest växter blommat över redan i slutet av juli, vilket gjorde det lite svårt för bina att hitta nektar under senare delen av sommaren, berättar Filip Gustafsson.

– Det blev ändå mer honung än vi trodde. Utöver att nektaren, som sedan bli honung, är binas mat behövs nektardraget (blomningen) för att stimulera drottningen att lägga ägg i slutet av sommaren så att bisamhället blir kraftigt in för vintern, fortsätter han.

Det ritades även egna etiketter till honungsburkarna, under kvällen. Foto: Anette Eriksson.

Snart är det slut på surrandet i norra änden av Ladugårdsgatan. Bikupan ska flyttas till Kvarnkullen – höjden där den gamla kvarnen står i utkanten sav Ursvik, berättar Filip Gustafsson.

Flytten kommer att gå ganska snart, innan bina ska ”vintras in”. Bina sluter sig då i ett klot för att hjälpas åt att hålla värmen, och är ute och flyger bara under varma dagar.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inga matcher – men träning för de yngre i SIK

Nyheter De nya hårdare råden i Stockholm påverkar även idrotten. Sundbybergs IK ställer in alla kommande matcher och träningar för de som är äldre än 15 år.fredag 30/10 15:25

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56