Flera vägar i innerstaden stängs av under eftermiddagen och kvällen den 10 december. Foto: Mostphotos

Dags för Nobelfest – vägar stängs av och bussar dras in

Under tisdagen dukas det upp för festligheter i Blå hallen i Stadshuset. För oss dödliga innebär Nobelfesten en hel del förändringar i trafiken – här är vägarna som stängs av.

  • Publicerad 16:20, 9 dec 2019

Omkring 1 500 gäster sätter sig till bords under tisdagskvällen när det återigen är dags för Nobelfesten. För oss som inte deltar i festligheterna väntar en del del förändringar i innerstadstrafiken under tisdagen.

Risken för kö är stor och polisen uppmanar därför stockholmarna att lämna bilen hemma. Polisens bästa tips är att ta tunnelbanan istället. 

Hötorget stängt för allmänheten

Förberedelserna inför festen drar i gång alla redan under tisdagsförmiddagen. Det gör att Hötorget kommer att vara avspärrat för allmänheten och enbart användas för gäster och övriga deltagare som ska resa från Konserthuset till Stadshuset under kvällen. Med anledning av Nobelfestligheterna kommer det inte heller att pågå någon handel på torget under tisdagen.

Flera gator avstängda

Delar av Kungsgatan, Slöjdgatan, Mäster Samuelsgatan och delar av Sveavägen kommer mellan klockan 12 och 19 under tisdagen att vara helt eller delvis avstängd för trafik. Norr Mälarstrand vid Stadshuset kommer senare under kvällen att vara helt avstängd.

En större polisinsats kommer att arbeta med att se till att samtliga arrangemang ska kunna genomföras så smidigt som möjligt för alla – oavsett om du är bjuden på Nobelfesten eller inte.

Även bussarna påverkas

Flera av bussarna i innerstan får med anledning av Nobelfesten välja en annan väg. Du som ska resa kring Hörtorget och Stadshuset under tisdagseftermiddagen och kvällen får därför räkna med att ta en extra titt i reseplaneraren.

SL:s bästa tips är att helt strunta i bussen och istället ta tunnelbanan eller annan annan spårbunden trafik under tisdagen.

Fakta

Så går innerstadsbussarna

LINJE 1:

Linjen är delad och går sträckan Sofia – Glasbruksgatan och Odenplan – Norrtull.  Indragna hållplatser mellan Värtavägen och Fridhemsplan.

Beräknas pågå klockan 11.30–20.00.

LINJE 3:

Linjen är delad och går sträckan Karolinska sjukhuset – Fridhemsplan (läge G, samma läge som linje 1) och Slussen – Södersjukhuset. Indragna hållplatser mellan Fleminggatan och Slussen.

Beräknas pågå klockan 11.20–01.00.

LINJE 50:

Linjen går en annan väg mellan hållplats Rådhuset – Sabbatsbergs sjukhus. Indragna hållplatser mellan Kungsbroplan och Wallingatan i riktning mot Stora Lappkärrsberget och mellan Tegnérgatan – Kungsbroplan i riktning mot Hornsberg.

Beräknas pågå klockan 15.00–19.00.

LINJE 53:

Linjen är delad och går sträckan Finnberget/Henriksdalsberget – Slussen och Odenplan – Karolinska institutet. Indragna hållplatser mellan Slussen och Odenplan.

Beräknas pågå klockan 15.00–01.00.

LINJE 57:

Linjen är delad och går sträckan Karolinska sjukhuset – Odenplan (Läge J, samma läge som linje 53) och Slussen – Sofia. Indragna hållplatser mellan Vanadisplan och Slussen.

Beräknas pågå klockan 14.45–01.00. 

LINJE 75:

Linjen går bara sträckan Ropsten – Stureplan. Hållplatserna Humlegården (mot Stureplan), Regeringsgatan, Hötorget och Cityterminalen är indragna. Hållplats Stureplan är ändhållplats och både av- och påstigning sker på hållplatsen i riktning mot Ropsten.

Beräknas pågå klockan 12.30–18.30.

Källa: SL
Visa merVisa mindre

Festligheterna bevakas med drönare

För att förhindra brott och säkra tryggheten i centrala Stockholm kommer polisen kameraövervaka med hjälp av drönare under tisdagen.

Polisen har fått ett tillfälligt flygförbud över innerstaden för just Nobeldagen.