Dags för kräftpremiär. Foto: Läsarbild Bengt Olsson

Dags för kräftfiske i Öringesjön, Drevviken och Kvarnsjön

Det finns gott sjöar med kräftor i Stockholms län, varav flera på Södertörn. Men det krävs fiskekort – så här funkar det.

  • Publicerad 10:45, 7 aug 2020

I går var det premiär för kräftfisket i Källtorpssjön, vid Hellasgården, en av många sjöar där man kan fiska egna kräftor om man skaffar ett fiskekort.

– De som var där fyllde inte sina kvoter, men så här tidigt på året är det fortfarande lite för ljust på kvällarna och då håller sig kräftorna på djupare vatten, säger Lasse Hansson på Enskede Sportfiskeklubb.

Trevligt fiske

Det är lätt att fiska kräftor.

– Vi betar med mört som man sätter fast i en håv med en säkerhetsnål. Sen kastar man ut håvarna där det är någon meter djupt. Sedan får man vittja håvarna med 10-15 minuters mellanrum. Det är ganska trevligt, säger han.

Fiskekort krävs

För att fiska kräftor krävs ett speciellt fiskekort, även i Mälaren. Det är ett sätt att hålla kräftfisket på en lagom nivå, så att kräftorna inte blir utfiskade.

Därför finns det ett begränsat antal fiskekort per sjö. Men i skrivande stund finns det gott om lediga kort för de flesta sjöar.

I vissa andra sjöar är kräftpremiären först om någon vecka.

Begränsningar

Alla fiskekort är begränsade:

  • Maxfångsten per fiskekort är 50 kräftor.
  • Kräftor som är kortare än 10 centimeter över ryggen måste sättas tillbaka i sjön.
  • Man får använda som mest tio redskap, varav max fem mjärdar, cylindriska nätburar som kräftorna fastnar i.

Här finns kräftfiske:

För sjöarna Trehörningen, Långsjön, Sicklasjön, Flaten, Söderbysjön och Ulvsjön kan man köpa kräftfiskekort av Sportfiskarna. Kort kostar 200 kronor och gäller bara en specifik dag och en specifik sjö.

För kräftfiske i Mälaren, Stockholm ström, Albysjön, Råcksta sjö, Judarn, Sicklasjön, Ullnasjön, Flaten, Söderbysjön, Dammtorpssjön, Ulvsjön, Ältasjön, Magelungen, Kvarnsjön, Öringesjön, Trehörningen vid Paradiset, Långsjön, Drevviken och Trehörningen i Ågesta kan man köpa ett så kallad TDA 4-kort genom Stockholm stad. Kortet kostar 300 kronor men är inte begränsat till ett tillfälle och en sjö. Däremot gäller maxgränsen på 50 kräftor per kort under en säsong.

Den som vill prova på utan att ha egen utrustning kan hänga med Enskede sportfiskeklubb.