Dags för Kennedys sista hemmamatch med Hammarby

Han har fått sin namn från en död president. Men för Hammarbyfansen är Kennedy Bakircioglu varken president eller död. För dem är han kung och odödlig. När han på söndag springer in på Tele2 Arena gör han det för allra sista gången.

  • Publicerad 10:00, 3 nov 2018

1 oktober, Nya Söderstadion. Kennedy Bakircioglu springer mot hörnflaggan och euforiska fans. I steget fångar han en inkastad öl och sveper innehållet innan någon hinner reagera. Han har precis slagit in en frispark från 29 meter mot IFK Göteborg och målfirandet är redan unikt och klassiskt på samma gång. Men samtidigt är det just precis så mycket Kennedy det kan bli.

  Jag tror att det är menat. Är det någon som ska göra det så är det jag. Jag är troende och Gud ger mig detta för att jag är så jävla värd det. Han ger mig en fin avslutning. Så måste det vara, säger Hammarbyspelaren.

Förutom det speciella målfirandet har Kennedy Bakircioglu vunnit klubbens enda SM-guld, slagit en hörna direkt i mål, gjort det sista målet på klassiska Söderstadion och tagit upp Hammarby från en lång sejour i Superettan.

Nu har sagan om Hammarbys lagkapten kommit till sista kapitlet.

Lägger skorna på hyllan

När Mitt i träffar Kennedy på innerplan på Tele2 Arena har han precis avslutat en träning och är glad. Men bakom leendet finns också en sammanbiten och märkbart vemodig Kennedy som precis är på väg att ta avsked från det som präglat hela hans 38-åriga liv, fotbollen.

Han vill inte ens tänka på hur han kommer att känna när han tar avsked av Hammarbyfansen i den sista hemmamatchen.

– Det kommer att ta slut och jag vet att det närmar sig sitt slut. Det kommer att vara väldigt känslosamt. Jag har fått så mycket kärlek från fansen.

För lite tid med familjen

När Kennedy pratar om att lämna just supportrarna sjunker han ihop lite och tårarna verkar inte vara långt borta. Samtidigt berättar han hur han till viss del har försakat sin familj och att det också ska bli skönt att sluta.

– Min son Leo, han är glad. ‘Äntligen kan pappa ha tid för mig’ säger han. Man saknar sina barn och jag vill både vara här och där. Leo vet om att jag har varit arg och besviken, vissa gånger åker jag på match och är borta i tre dagar och så kanske man inte ens har fått spela.

De här ögonblicken har varit det roligaste i livet, att man skrattar, mår bra och träffar polarna

Kennedy Bakircioglü

Men innebär det att Kennedy borde ha lagt av förra säsongen? Nej, är hans raka svar.

– Självklart delar jag inte alla uppfattningar som tränarna har. Jag har så mycket kvaliteter och skulle kunnat spela mer. Besviken får man vara, men jag tror aldrig att jag har klagat.

Kennedy hyllar sin fru, Caroline, att hon alltid har funnits där för honom. Han har henne att tacka för allt, säger han. Tillsammans har de två barn och ska snart få sitt tredje. Han ser fram emot att kunna ge allt för familjen. Samtidigt är det runt fotbollen som han har mått som bäst.

– Jag kommer att sakna tugget i omklädningsrummet, bortaresorna och träningarna. De här ögonblicken har varit det roligaste i livet, att man skrattar, mår bra och träffar polarna. Grabbarna är underbara och dem kommer jag att sakna. Väldigt mycket.

Störst någonsin

Många Hammarbyfans placerar Kennedy som den största som någonsin har spelat i klubben. Men det finns ju en till.

– Nacka är gudomlig bland våra supportrar men jag har gjort ett väldigt bra jobb i Bajen och det är jag glad och stolt över. Jag har gjort precis allt jag kan och mina målsättningar har uppfyllts. Jag slutar med ett gott samvete.

 

Kennedy Bakircioglu på Tele2 arena inför sista hemmamatchen. Foto: Stefan Källstigen

Fakta

Kennedys fem största ögonblick i Hammarbytröjan

  1. SM-guldet 2001
  2. När jag kom tillbaka till Hammarby efter tiden ute i Europa
  3. Sista matchen på Söderstadion där jag gör det sista målet på arenan
  4. När Hammarby går upp till Allsvenskan och jag gör två mål på min födelsedag
  5. Frisparken mot Göteborg och ölfirandet med fansen efteråt

Fakta

Om Kennedy Bakircioglu

Namn: Kennedy Bakircioglu

Ålder: 38 år i november

Bor: Östermalm

Familj: Sambo och 2 barn (snart 3)

Yrke: Fotbollsspelare i Hammarby

Klubbar i karriären: Assyriska, Hammarby, Iraklis, Twente, Ajax, Racing Santander, Hammarby

Svenska landslaget: Både U21 och A-laget

Visa merVisa mindre