Laddad. Niklas Johansson ser fram emot jul på gården. Foto: Pekka Pääkkö

Dags för julbord på Lidingö 2021

Tro det eller ej – det börjar bli hög tid att boka julbord. På Långängens gård och på Högberga gård är förberedelserna i full gång.

  • Publicerad 13:04, 5 nov 2021

Det hela avrundas med kaffe och pralin inne i Kinarummet vid brasan

Årets julfirandet blir ett storslaget sådant. I alla fall om man frågar några av öns julbordsarrangörer. På Långängens gård är förberedelserna igång.

– Om du blundar och föreställer dig en lantlig idyll i sann Viktor Rydbergsk anda med brinnande eldkorgar, flammande marschaller, doften av rykande varm glögg och klingande skratt som ekar genom den annars tysta vinternatten. Då är du nog inte långt ifrån julbordsupplevelse på Långängens gård, säger restaurangchef Niklas Johansson.

– Nu håller vi på att lägga in sillarna. Vi lagar allt från grunden.

Julstämning. Långängens gård utlovar en stämningsfull julbordssäsong. Foto: Långängens gård

Förra året blev gästerna serverade färdiga jultallrikar till bords för att undvika trängsel. Men i år är buffén tillbaka som vanligt igen med fem serveringar i form av sill, lax och ägg, kallskuret, varmt och dessertbord.

– Vi är jättestolta över vårt julbord. Framför allt över maten men också över hela känslan på gården när det är jul.

Rätterna är mestadels traditionella även om de tvistar till dem lite varje säsong.

– En nyhet för i år är att vi röker mycket själva här på gården. Vi har köpt en stor rök som vi vedeldar med ekved.

Menyn är inte helt spikad än men det kommer bland annat att bjudas på rökta revbensspjäll och rökt kalkon.

Lyx i kanten. Högberga gård ska bjuda på bubbel och västerbottenpaj med löjrom vid ankomst. Foto: Fredrik Lundqvist

Högberga gård är också i full färd med julstöket. Nu håller de på att röka laxen.

–  Vi har ändrat lite från tidigare år då vi haft ett traditionellt julbord på buffé. I och med pandemin utformade vi en sjurätters julmeny där vi ville skapa den där lyxiga känslan och vi fortsätter med det trots att restriktionerna släppt, säger marknadschef Tanja Askrabic.

Det blir traditionell julmat men med lite nytänk och lyx i kanten. På menyn står bland annat glaserat ankbröst med pumpa och västerbottenpaj med löjrom och bubbel.

De flesta rätter serveras till bords men sillen och desserten serveras som buffé.

– Vår konditor Anna kommer att laga fantastiskt goda julgodisar och hemlagad ostkaka med myltade hjortron. Det blir tre olika sorters desserter och det hela avrundas med kaffe och pralin inne i Kinarummet vid brasan.

På Villa Lovik erbjuds inte julbord men väl en julinspirerad trerättersmeny med italienska smaker.

Scandic foresta serverar även klassiskt julbord till större sällskap vid förfrågan. De serverar kalla rätter på platå, varma rätter på buffé och utlovar också ett rejält dessertbord.

Axplock av Lidingös julbord

Högberga gård serverar julbord 3–18 december. Priset för vuxna är 795–1 795 kr/person.

Långängens gård serverar julbord 25 november–19 december. Priset för vuxna är 495–695 kr/person.

Scandic foresta serverar julbord vecka 47–51 . Priset för vuxna är 595 kr/person.

Villa Lovik serverar en julinspirerad, italiensk trerätters­meny under december. 

Visa merVisa mindre