Folkfest. Arkivbild på nationaldagsfirande i Hagaparken. Foto: Ulrica Andersson

Dags för blågult firande i Hagaparken

Efter två digitala firanden är det återigen dags att fira nationaldagen med pompa och ståt i Hagaparken. Allsång, dans och picknick i det gröna står på schemat.

  • Publicerad 08:15, 1 jun 2022

Kungliga Operans storstilade föreställning brukar locka tusen och åter tusen Solnabor och hitresta nationaldagsfirande.

Från klockan 14 framförs svensk försommarmusik, opera och balett ihop med Kungliga hovkapellet och Kungliga baletten. Solna kulturskolas barnkör ansluter också i sångerna. Räkna med allsång till Fjäriln vingad syns på Haga, Astrid Lindgren-medley och bitar ur klassiska Svansjön.

Utöver det kommer Solnas kulturstipendiater att få pris från scenen. Populärt är att ta med picknick-korgen och följa evenemanget från filtar i det gröna.

Vandringar och tåskoprovning

Tidigare på dagen anordnas en rad aktiviteter för hela familjen i parken. Från klockan 11 kan man vara med och skapa vid Koppartälten, kanske göra egna masker eller testa att gå i tåskor?

Besökare har också chansen att dyka in i Operans kostymförråd.

Flera olika visningar och vandringar anordnas under dagen. En historisk familjevandring äger rum i Gustav III:s fotspår. Besökare kan också förtrollas av den Engelska parken och Gustav III:s paviljong. Se exakta tider på operan.se.

Över kommungränsen firas det minst lika stort på Golfängarna. Där väntar tivoli, restauranger, en kulturscen med lokala framträdanden och familjeaktiviteter mellan klockan 12 och 21.

Arkivbild Nationaldagen på Golfängarna i Sundbyberg, Foto: Linn Hedesström Blad