Dags för årets gladaste fest

Gift dig i grillkiosken, festa med Conchita Wurst eller lyssna på partiledardebatt i Kulturhuset. Årets Stockholm Pride innehåller många kontraster. Räkna med trafikkaos under finalen – den stora Prideparaden.

  • Publicerad 12:45, 28 jul 2014

Skandinaviens största fest i regnbågens färger startar i veckan när årets upplaga av Stockholm Pride drar i gång. På onsdag hålls den stora invigningsfesten, där huvudnumret görs av vårens vinnare i Eurovision Song Contest, den skäggiga Conchita Wurst från Österrike.

– Det känns jätteroligt att hon kommer. Det är viktigt att transperspektivet tar plats och roligt att hon är folkkär i sitt normbrytande, säger Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride.

Den kändistäta invigningsfesten med den färgstarka, utstickande sångerskan är en skarp kontrast mot årets tema för festivalen – vardag.

– Temat kommer sig av att vi vill ha fokus på att det är 52 veckor på året, inte bara Prideveckan. Det är viktigt att vidga utrymmet och utmana normer under hela året, säger Sandra Ehne.

Förutom diskussioner och fest kommer Prideveckan att innehålla flera andra upptåg.

Vad sägs till exempel om att passa på att slå sina påsar ihop och gifta sig på 7-Eleven på Humlegårdsgatan på Östermalm? Bland andra Mona Sahlin och imamen Ludovic Mohamed Zahed, som startade den första homovänliga moskén i Paris, står redo och kommer att viga par på löpande band i ett kapell med altare i butiken, med åskådarplatser ut mot Grev Turegatan.

– Vi vill stå upp för människors lika rättigheter och möjligheten att få välja hur man vill uttrycka sin kärlek, säger Linda Jacobsson, marknadschef på 7-Eleven.

Veckan avslutas traditionsenligt på lördag med den stora paraden som kommer att tåga genom centrala Stockholm, från Södermalm via city till Östermalm. Arrangörerna räknar med runt 60 000 deltagare i själva paraden och en publik på 600 000 personer – vilket är nästan dubbelt så många som antalet bosatta i innerstan.

Under paraden, som pågår från lunchtid till sen eftermiddag, kommer det att bli svårare än vanligt att ta sig fram på vägar och kollektivtrafik eftersom flera gator kommer att vara avstängda.

Till dem som tycker att det är besvärande att inte komma fram som man ska uppmanar Stockholm Pride att själva vara med i paraden.

– Tycker man att förändringsarbete med manifestation och dans är något jobbigt kan man nog vara glad över att man aldrig upplevt fördomar eller förtryck, säger Sandra Ehne.

Fakta

Några godbitar ur programmet

Invigningsfest i Pride Park. Kayo är konferencier och artister som Conchita Wurst och Ola Salo uppträder på onsdag på Östermalms IP. Övriga kvällar har parken olika teman.

Paraden. På lördag klockan 13 går starten vid Mariatorget, paradens mål är Pride Park vid Östermalms IP.

Pride House. 200 programpunkter i Kulturhuset/Stadsteatern fram till fredag. Till exempel DJ:n och flatikonen JD Samson, partiledardebatt och podcasten Bögministeriet inför publik.

Visa merVisa mindre

Fakta

Här är några av årets nyheter

Årets låt: ”I Got You” skriven av Ola Salo och producerad av Andreas Kleerup.

Pride ung: Unga mellan 13-29 år får för första gången ett eget område i Pride Park.

Kinky kvarter: Ett nytt avgränsat område i Pride park med BDSM, fetischism och andra subkulturer som kallas kinky.

Giftemål: Drop-in-bröllop på 7-Eleven på Humlegårdsgatan, Östermalm.

Visa merVisa mindre