Cykelfest. Med start från Norrbro mellan Gamla stan och Norrmalm rullar karnevalen iväg genom stan. Foto: Johan Pontén

Dags för årets cykelkarneval!

En dag om året firar Cykelkarnevalen cykelglädje och cykling som hållbart transportslag. På söndag den 18 september kl 14 rullar karnevalen genom stadens gator igen.

  • Publicerad 14:30, 16 sep 2022

Under söndagen arrangeras en cykelkarneval för att "hylla den klimatsmarta och välplanerade staden där människor rör sig smart, säkert och omtänksamt utan att släppa ut något koldioxid i luften".

Starten sker vid Norrbro som går mellan Gamla stan och Norrmalm. Där hålls även event från klockan 10, barnaktiviteter och matförsäljning.

På plats finns arrangören Naturskyddsföreningen som pratar klimat, miljö och hållbarhet.

Alla är välkomna att delta i karnevalen med vilket cykelekipage som helst, bara det drivs av muskelkraft. Elcyklar är också välkomna.

– Det är egentligen väldigt enkelt. Väljer vi att gå eller cykla för att ta oss fram bidrar vi till samhällsvinster på många sätt: Renare luft, säkrare stadsmiljö, friskare medborgare. För att inte tala om klimatnyttan, säger Christina Nordlind Hejdenberg, projektledare för Cykelkarnevalen i ett pressmeddelande.

Stockholm står inför stora miljöutmaningar med förtätning och nya invånare. Genom karnevalen vill arrangörerna visa att cyklande kan få en mer aktiv roll.

Alla olika cykelekipage är välkomna, bara de drivs av muskelkraft. Foto: Johan Pontén

Ingen föranmälan krävs för att delta i karnevalen. Foto: Johan Pontén