Dags för ännu fler bostäder i Barkarbystaden

Handel, skola, bostäder och parker. Det är lite av det som ingår i vad som sägs vara Sveriges största detaljplan. Etapp tre i Barkarbystaden har nu godkänts för antagande i kommunstyrelsen.

  • Publicerad 12:04, 6 mar 2018

Under måndagens kommunstyrelsemöte antogs så etapp tre för Barkarbystaden. Det är en stor och omfattande plan som innehåller drygt 4000 bostäder, förskolor, skola, parker, torg och kontorslokaler. Den innehåller också äldreboende, service och handel. Planen antogs i majoritet av koalitionen och vänsterpartiet, men ska vidare till fullmäktige.

Barkarby levererar

Claes Thunblad (s), kommunstyrelsens ordförande, är lättad.

– Jag är otroligt nöjd. Nu har vi de bostäder som ingår i planen som hänger samman med tunnelbanebygget. 14 000 bostäder finns nu sammanlagt i planen. Barkarby levererar, det känns väldigt bra, säger han.

Detaljplanen för Barkarbystaden etapp tre sägs vara Sveriges största, med sina 37 hektar och 30 kvarter.

Etapp två

Samtidigt som det går framåt för etapp 3, går det trögt för etapp 2. Den detaljplanen antogs i vintras men sen har inte mycket hänt.

– Det mesta av marken är såld men den håller fortfarande på att planeras i samverkan med de aktörer som har köpt mark, säger Claes Thunblad (s). Han medger att det varit den svåraste etappen men att det förhoppningsvis ska dra igång snart.