Snart är det dags – snökanoner jobbar för fullt på flera håll i Stockholm. Foto: Julio C Saint Just

Dags att valla alla skidåkare – här finns spåren

Visst har det fallit snö över Stockholms län det senaste dygnet. Men inte tillräckligt mycket för att ta fram skidorna och ge sig ut i skogen eller elljusspåren än. I Ursvik pumpas dock konstnön ut och räcker till teknikträning och lek. Och så finns spår på Spånga IP.

  • Publicerad 15:59, 17 dec 2018

Cirka en decimeter snö har fallit över Stockholms län det senaste dygnet. Men för att längdskidspår av natursnö ska dras behövs ytterligare ett par decimeter. Då kan man packa snön ordentligt och pista spår.

Tack vare kylan är nu flera konstsnöanläggningar redo att dra igång kanonerna igen, men det dröjer några dagar innan det blir åkbara spår.

Henrik Ahnbrink, vice ordförande i SIK skidor, berättar att man kommer att spruta konstsnö på den teknik/lekyta som anlagts på ängen strax intill Milots förskola på Milstensvägen, så länge det håller sig runt 3-4 minusgrader.

– Över julhelgen ska det bli ordentligt kallt, så då kommer vi spruta så mycket det går. Redan nu har de tryck till snön hela vägen från motionsgården till ängen vid Milots förskola, så där går att åka, säger han.

Inga spår kommer att preppas just nu, men blir det ordentligt med natursnö så spårar man både i motionsspåren och på ängen.

– Man kommer absolut kunna ge sig ut och testa julklappsskidorna på den torra och kalla sprutade snön, att åka och leka där går alldeles utmärkt, säger Henrik Ahnbrink.

Spår på Spånga IP

Olof Ekberg, ledamot i Stockholms skidförbunds längdkommitté tipsar däremot om att det finns en 500 meter lång spårbädd på Granåsens anläggning i Bålsta.

Och så finns ju Spånga IP där man har sitt eget underlag. Där är den 400 meter långa löparbanan täckt av isskrap från hockeyhallen och bandyplanen. Skidbanan öppnades i fredags morse och är fullt åkbar.

Snön är här – full fart i skidspåren på Spånga IP

Men framöver är det främst till länets konstsnöanläggningar hoppet knyts för skidentusiasterna.

Rudans anläggning i Haninge var först ut i länet, men tvingades stänga förra veckan på grund av blidvädret.

– Nu har kylan kommit tillbaka och vi sprutar konstsnö igen, säger driftsansvarige Jan Engberg. Målet är att öppna spåren på torsdag.

Klas-Göran Ericsson, ordförande för Täby konstsnöspår, berättar att samtliga nio kanoner startas på måndagskvällen.

– Vi hoppas ha spåren klara före nyårsafton.

Saltsjöbadens konstsnöarena är också redo att producera åkbart underlag.

Bisslinge i Sollentuna har inte öppnat. Man har producerat ganska mycket snö, men är beroende av kyla för att marken ska bli hårdare.

I Stockholms innerstad används kommunalt vatten för att tillverka konstsnö, och detta vatten är 7-8 grader varmt och behöver längre tid för att kylas ned jämfört med sjövatten.

Kristinebergs IP kommer inte att ha någon konstsnö denna vinter, men däremot planeras det för konstsnöspår på Gärdet och Stockholms stadion.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!