Dags att ta en After Dagis?

Hämta barnen på förskolan, ta stans billigaste fika och häng en stund i soffan innan ni går på teater och dans. Det är After Dagis i Hökarängen. Nu får projektet stöd från kulturförvaltningen.

  • Publicerad 14:51, 11 mar 2015

I veckodagsområdet på Söndagsvägen ligger kulturhuset Tegelscenen och här huserar Hökarängens egen barnteater Tiddelipom. Alldeles bredvid ligger det som måste vara stans billigaste fik, Kastanjegården som drivs av hyresgästföreningen.

– Tanken med After Dagis är att man i vardagen på väg hem ska kunna gå på teater. Och med små barn är det mycket som står i vägen. Så vi fixar att det finns mat, att det är en tid på eftermiddagen som funkar. Det ska vara enkelt och alla ska kunna komma och känna sig välkomna, säger Micaela Gustafsson och Hanna Rosén som grundat och driver teater Tiddelipom och själva bor i Hökarängen

De hyr Tegelscenen av Stockholmshem. Under 50 år var det ett fritids här som hette Morgongården. Förutom barnteatern, finns mindre rum och kontor som hyrs ut till dansare, konstnärer och frilansande skribenter och formgivare.

Lokala förmågor

När Tidningen Farsta/Sköndal kommer på besök är klockan fyra på eftermiddagen och barn och föräldrar har börjat anlända. Om en timme börjar föreställningen ”Titta, hitta färg!” en dansföreställning för barn i två- och treårsåldern.

– Vi har valt att ha gästspel på våra After Dagis-föreställningar. Det har varit mycket lokala förmågor och vi har utnyttjat våra vänner och nätverk. Därför har det blivit väldigt blandat; musik, teater, dans och masker bland annat, säger Micaela Gustafsson.

Äldre möter yngre

Glada och förväntansfulla barn stojar runt i foajén medan föräldrarna verkar ha lite mindre energi över och pustar ut med kaffe i soffan. Pensionärerna Ewa Magnusson och Inger Sundquist från grannkaféet Kastanjegården är på plats med varmkorv och hembakta bullar för fem kronor styck. Det finns en tanke bakom samarbetet med Kastanjegården som drivs av hyresgästföreningen.

– Förutom att erbjuda billigt fika skapas möjlighet till kontakt mellan äldre och yngre och mellan de som är nyinflyttade om de som bott här länge, säger Micaela.

”Fantastiskt”

Teater Tiddelipom startade 2012 för att Hanna och Micaela ville göra roliga föreställningar för barn lokalt i Hökarängen.

– Vi ville ha en teater som är nära förskolor och där man bor. Vi jobbar mycket med förskolorna i hela Farsta stadsdel, säger Hanna.

Stadsdelsförvaltningen köper varje läsår in ett antal föreställningar från olika kulturutövare som visas för stadsdelens förskolor. De spelas numera på Tegelscenen hos teater Tiddelipom. Tidigare visades de i aktivitetshuset Tuben i Farsta centrum. Men den lokalen är väldigt uppbokad för aktiviteter som riktar sig till skolbarnen så lite avlastning var välkommet.  

Temilia Moberg från Gubbängen är på After Dagis för första gången. Med sig har hon Aron, 3, Ruben, 2, och Ester fem månader.

– Det är ett fantastiskt upplägg. Att det är så nära betyder allt när man har många små barn. Det blir möjligt att göra något betydelsefullt med dem utan att det tar all ens kraft. Sen får man också mer kärlek till sin förort när sånt här finns.

Dags igen på onsdag

Det kommer bli tre After Dagis under våren och fyra under hösten. På onsdag 18 mars är det dags för ”Speldosan” av och med Micaela Gustafsson

Kostnad: 50 kronor per person. Barn under två år går in gratis.

Fika och häng: Från klockan 16 är det drop-in och då serveras varmkorv, bullar, saft och kaffe för fem kronor styck. Klockan 17 börjar föreställningen.

Adress: Söndagsvägen 9, Hökarängen

Vill du veta mer? www.teatertiddelipom.se eller sök på teater Tiddelipom på Facebook.

Visa merVisa mindre