Det är tio hushåll i Stockholm som nu kan få vara med i den nationella tävlingen Minimeringsmästarna, som vänder sig till hushåll som vill minska onödiga inköp, dra ner på sitt avfall och minska sitt klimatavtryck.

Under ett år får de tävlande hjälp att leva mer hållbart, till exempel genom tematräffar där de peppras med tips, inspiration och kunskap om ämnen som hållbar konsumtion, textil och matsvinn.

Vinst för familjerna – och för staden

Deltagarna får också samla poäng genom olika utmaningar. Det kan handla om att laga mat på rester eller att fixa en klädbytarträff. Dessutom ska hushållen väga, och helst dra ner på, sitt avfall och sprida sina erfarenheter i sociala medier.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-manga-tusen-ton-plast-kastar-stockholmarna/repuhs!fZWbUnQCbgGkZZg71O@Nlw/

Tävlingen har arrangerats i andra delar av landet tidigare år men det här är första gången som Stockholms stad är med.

Klimat- och miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) tror både det kan vara en kul grej för de tävlande familjerna men hon hoppas också att tävlingen kan hjälpa staden att nå klimatmål som att minska avfallet.

Kan sprida goda exempel

– De familjer som är med kommer säkert lära sig något nytt men de kommer också hjälpa oss genom att peka på saker som kanske inte fungerar och som staden kan behöva förändra i vår avfalls- och sophantering. Det kan i sin tur leda till att vi kan göra större förändringar för hela staden, säger Katarina Luhr.

Tror du att en sån här tävling verkligen har betydelse för de tävlande och för stadens klimatarbete på lång sikt?

–  I andra projekt så har vi sett att många som förändrar sina vanor faktiskt hänger kvar vid mycket av det, men vi hoppas så klart att det här inte bara blir en förändring för tio familjer utan att de också kan sprida goda exempel och hjälpa staden i stort, säger Katarina Luhr.