Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, säger att vaccineringen av hemtjänst- och hemsjukvårdsbrukare pågår för fullt sedan ett par veckor tillbaka – och bedömer att den andra fasen kan dra i gång om någon vecka.

Hur trygg är han med det beskedet, kan man fråga sig?

– Trygg är ett ord vi inte gärna använder. Men om vaccintillgången blir så som vi förväntar oss kommer det att gå.

Den som är 65 eller äldre ska då få ett brev med erbjudande om att vaccinera sig, samt information om hur man bokar tid. Äldst får brev först.

30 doser

Bland dem som berörs av fas två finns även flera andra grupper. Däribland personer med stöd enligt LSS och de med assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.

– Dem har vi inte möjlighet att kontakta, eftersom vi behöver registerutdrag för att skicka brev till dem. Så de måste ta kontakt med sin vårdgivare, säger Magnus Thyberg.

Vad gäller vaccinationslokaler kan han inte svara på exakt hur det blir i Järfälla.

– Det kommer att variera mellan olika vårdcentraler och deras behov. Men vi vill så långt som möjligt göra på det sätt vi är vana vid, i lokaler vi känner till.

På Capios vårdcentral i Viksjö sker vaccinationerna i de egna lokalerna, samt i hemmen hos dem som inte kan ta sig till vårdcentralen.

– Vi tittar också på mer storskaliga lösningar där man kan samlas många fler, och hoppas att det kan lösas inom de närmaste veckorna, säger verksamhetschefen Maria Areblad.

Även här inleddes vaccinationerna förra veckan. Maria Areblad hade gärna sett att de hade kommit i gång tidigare, men konstaterar att brist på vaccin har satt käppar i hjulet.

Den första leveransen bestod av blott 30 doser.

– Men den här veckan vaccinerar vi 90 doser så vi ser en ökande takt, säger Maria Areblad.

Manar till lugn

Även hon uppger att nästa fas ser ut att kunna inledas i andra halvan av mars. Då kommer Capio att kontakta 80-plussare för hjälp med bokning.

Till dess manar hon till lugn. Hon tror på målet att hinna vaccinera alla vuxna till halvårsskiftet och poängterar att de gör allt de kan utifrån de doser som är tillgängliga.

– Vi vet att alla kommer att få sitt vaccin. Men det är viktigt att ha förståelse för att det är en svår process, det är många kedjor i planeringen och sådant som vi inte kan påverka.