Dags att fylla lingonkorgarna

Sensommaren 2015 är det rött i svenska skogar. Lingonen – skogens ­röda guld – har ett toppenår och nu är tid att plocka superbären.

  • Publicerad 11:24, 31 aug 2015

Ska du plocka lingon i Vallentuna är de torra hällmarkerna i Kristinebergsskogen att rekommendera. Ovanför Bergsjöbadet i Kårsta lyser det också rött.

Det är bara två exempel för lingon finns i princip i varenda skogsdunge – bara det är torrt och soligt. Enligt Ola Langvall på Sveriges Lantbruksuniversitet trivs lingon i torrare marker, med tallskog, medan blåbär vill ha mer fukt.

I Kristinebergsskogen är det precis sådär torrt, soligt och talligt som det ska vara. Det doftar mossa och solvarm bark. Jag ger mig ut för att expressplocka lingon. En halvtimme är det jag har.

Den tiden ska jag fördela mellan att plocka lingon med bärplockare och plocka för hand.

På en knapp kvart plockar jag fem deciliter för hand. Jag skulle ha plocket mer än dubbelt så mycket med bärplockare – om tålamodet hade räckt. Bärplockare har sålt som smör i år, enligt järnhandeln i Vallentuna centrum. Men den jag använder fastnar ideligen i smågrenar på marken och drar med sig en massa lingonris.

Lingonen växer nära marken, kanske är det därför bärplockaren inte riktigt funkar lika bra som till blåbär. Dessutom växer lingonen i praktiska klasar som är lätta att repa av. För den som är hyfsat fingerfärdig är det lätt att plocka.

Att tippa bort blad, vissna bär och skräp går sekundsnabbt och sim-salabim har jag skaffat mig hela fem deciliter nästan färdigrensade lingon.

De vita bären låter jag vara kvar i korgen, de innehåller mycket pektin som ger en fast sylt. Annars är det just det röda i lingonen som gör dem så nyttiga.

Under många år har lingonen fått stå tillbaka för mer exotiska superbär som goiji och acai. Men förra året kom nya forskningsrön som pekade på att lingon är minst lika nyttiga som sina exotiska kusiner.

Svenska Dagbladet skrev om de nya forskningsrönen i februari förra året. Antioxidanter i lingonen, som ger dem den röda färgen hindrar cellerna att åldras i förtid.

Lingonen ska dessutom vara bra mot urinvägsbesvär. Och som grädde på moset ska de också göra oss smalare…

Kristinebergsskogen var full med lingon när Mitt i:s reporter plockade bär i förra veckan.