För en del kvinnor känns det tryggast att föda hemma. Marie Ekborn, Min barnmorska, visar den utrustning som barnmorskorna har med sig. Foto: Ingrid Johansson

Dags att föda? Barnmorskan kan komma!

Karolinska i Huddinge blir det första sjukhuset i regionen som erbjuder hemförlossningar. Med start i september kan gravida kvinnor som ingår i projektet Min barnmorska välja att föda hemma.

  • Publicerad 11:31, 26 aug 2020

Omvårdnadschef Marie Ekborn visar upp den ryggsäck som barnmorskorna ska ha med sig när de assisterar vid hemfödslar. Där finns den traditionella barnmorsketratten, men även blodtrycksmätare, andningshjälpmedel och annan sjukvårdsutrustning.

Hon säger att det är viktigt att kvinnor får välja hur och var de ska föda, om de medicinska förutsättningarna medger det. Och att trygghet och kontinuitet är a och o.

– Födandet styrs av hormoner. Är kvinnan stressad och otrygg påverkas hormonproduktionen negativt, och därmed även förlossningen, säger hon.

Barnmorskor har jour

Hon är barnmorska och leder projektet Min barnmorska, där kvinnor har ett team av fyra barnmorskor runt om sig under graviditeten. Barnmorskorna är anställda vid förlossningskliniken på Karolinska i Huddinge, men arbetar även ute på vissa mödravårdscentraler.

En i teamet har alltid har jour och finns på plats på förlossningen när det är dags för kvinnan att föda. Men nu kan alltså barnmorskorna komma hem till den födande kvinnan i stället.

Huddinge först

Med start i september blir Karolinska i Huddinge först ut med att erbjuda hemförlossningar, via Min barnmorska.

– Vi vet att det finns ett intresse, säger förlossningsöverläkare Karin Pettersson, och berättar att hon precis träffat en gravid kvinna som hade en dålig upplevelse vid sin första förlossning på sjukhus, och som sedan fött barn nummer två hemma, och nu planerar ännu en hemfödsel.

Risken för komplikationer ska vara låg

Karin Pettersson

– Den som vill föda hemma ska vara omföderska med en okomplicerad graviditet. Kvinnan undersöks av förlossningsläkare i vecka 35-36, och risken för komplikationer ska vara låg. Det ska heller inte ta mer än 40 minuter in till sjukhus, säger hon.

Karin Pettersson, förlossningsöverläkare, och Marie Ekborn, omvårdnadschef, ser fram emot att kunna erbjuda hemfödslar.

Men bland läkare går åsikterna om hemfödslar isär. De medicinska riskerna anses för stora.

– Jag tror det beror på att vi läkare uppmärksammar det som är komplicerat, vi har ett risktänkande, medan barnmorskor har ett frisktänkande, säger Karin Pettersson, och tillägger att hon följt hemfödslar i flera år och sett väldigt få komplikationer.

Förlossningspeng drogs in

Sedan 2002 har regionen finansierat hemförlossningar, med ett antal hembarnmorskor registrerade. Kostnaden har varit cirka 22 000 kronor per förlossning, och 70-80 kvinnor har varje år valt detta alternativ.

Men för bra precis ett år sedan drogs förlossningspengen in. Regionen beslöt att hemförlossningar i stället ska ske via förlossningsklinikerna, som kan teckna ett tilläggsavtal inom vårdval förlossning.

Ingen har nappat

Ännu har ingen klinik valt att göra detta. Kanske inte så konstigt med tanken på barnmorskebristen på förlossningsklinikerna. Att då någon ska rycka ut till en hemfödsel kan vara svårt att schemalägga.

På Karolinska i Huddinge räknar man med ett nollsummespel, då hemfödslarna ryms inom Min barnmorska. Visserligen tar varje födsel två barnmorskor i anspråk, men å andra sidan frigörs ett förlossningsrum och man får en patient mindre på BB.

Attraktiva tjänster

Min barnmorska har också visat sig ha positiva effekter för att locka till sig barnmorskor.

– Många tycker det är attraktivt och omväxlande att arbeta både med mödravård och förlossning, vilket gör att de stannar kvar och bidrar med sin kompetens, säger Marie Ekborn.

Tänker du föda hemma, eller har du upplevelser kring förlossningar som du vill dela med dig av? Hör gärna av dig.

Fakta

Min barnmorska

Projektet startade 2018. Barnmorskor från förlossningskliniken på Karolinska i Huddinge arbetar även vid barnmorskemottagningar.

Team om fyra barnmorskor följer kvinnorna under hela graviditeten och någon av dem finns på plats på förlossningen när det är dags att föda.

I dag finns team på barnmorskemottagningar i Älvsjö och på Södermalm, och i höst startar ett team i Skärholmen.

Hittills har 450 bebisar fötts inom projektet.

17 barnmorskor arbetar inom Min barnmorska.

När nu hemfödslar erbjuds räknar man med att resurserna räcker till fyra förlossningar per månad.

 

Källa: Min barnmorska
Visa merVisa mindre