Kalas. Här blir det återigen kalas på midsommarafton. Foto: Södra teatern/Stella Salander

Dags att fira midsommar på Söders höjder

Gör dig redo för midsommar i stan! Vid ett par parklekar går det att dansa runt stången – och på Mose­backe laddar man för kalas med stjärnglans.

  • Publicerad 07:00, 22 jun 2022

Det brukar vara en av sommarens höjdpunkter

Flera år har gått sedan det uppskattade midsommarfirandet i Vita bergen lades ner, men på Mosebacke terrass hålls fanan högt.

De två senaste åren har firandet där varit begränsat, men med lyfta restriktioner går allt av stapeln mer likt tidigare år, säger Samuel Laulajainen, vd på Södra Teatern.

– Det känns skitkul! Det brukar vara en av sommarens höjdpunkter och det är roligt att ha ett lokalt event för dem som bor i området. Vi får bara hoppas på bra väder.

Här kan du fira midsommar i Stockholm 2022

Samuel Laulajainen. Vd för Södra teatern. Foto: Victor Malmcrona

Underhållning. På midsommarafton anordnas firande på Mosebacketerrassen. Foto: Claes Helander

Celebert besök

För underhållningen står Patrik Arve, känd som sångare i bandet Teddybears. Just den här dagen är det dock lite andra låtar som framförs.

– Han ska köra traditionella midsommarsånger på gitarr. Det är lite halvseriöst, men han gör det bra. Så blir det dans runt stången för stora och små.

På menyn står mat och glass. Folk i alla åldrar är välkomna.

Den som har andra planer den 24 juni kan passa på med ett tidigt firande på en av Södermalms parklekar. Dagen innan, torsdag, anordnas det sommarhäng i Stora Blecktornsparken och på Skånegläntans parklek.

– Vi har en stång som vi klär tillsammans och sedan dansar runt. Så bjuder vi alla på saft och kakor, säger Emelie Weber, samordnare vid Bleckans parklek.

Inget stök runt krogarna

För polisens del brukar midsomrar vara relativt fridfulla, även om folk nu har börjat gå på krogen likt innan pandemin.

– Det brukar vara en del ungdomar i rörelse, men inne i stan är det traditionellt påfallande lugnt och sällan stökigt kring krogar, säger kommunpolisen Jan Nilssom.

– Däremot är det inte sällan andra typer av ärenden ökar under storhelger, kopplade till psykisk ohälsa och brott i nära relation.

Midsommarafton 24 juni

Vad: Mat, dryck, stång och musikunderhållning med Patrik Arve
Var: Mosebacketerrassen, Mosebacke Torg
När: Från klockan 12. Patrik Arve uppträder kl 15.

Torsdag 23 juni

Vad: Midsommarfirande med dans runt stång
Var: Stora Blecktornsparkens parklek, Katarina Bangata 78
När: 13.00

Vad: Midsommarfirande med dans runt stång
Var: Skånegläntans parklek, Möregatan 11
När: 10.

Firandena är gratis

Visa merVisa mindre

Här kan du hänga på midsommar

Skansen är det mest klassiska midsommarfirandet i stan och ett av de få ställen där det kan förekomma köer dessa dagar. Här firas i dagarna tre. Bind egna kransar, dansa runt midsommarstången och ta del av folkmusik och folkdans.Den lövade majstången reses klockan 14 på midsommarafton.

Gamla stan erbjuder pub- och ölvandring klockan 17:45 vid Köpmantorget och en vinvandring med start 19:45 från samma torg.

Midsommardagen

Göteborgsrapparen Asme uppträder på Berns klockan 19.

I Gamla stan kan barn gå på spökvandring klockan 13 och föräldrarna på mordvandring 14:10. Andra världskrigets Stockholm är en vandring som startar 15:30.

Pub- och ölvandring 19:45 och vinvandring 19:45. Samling Köpmantorget för dessa promenader.
Stadsvandring med Christopher O'Regan – "grändernas hemligheter" går av stapeln klockan 11 respektive 16, samling vid obelisken på Slottsbacken.

Visa merVisa mindre