Flera år har gått sedan det uppskattade midsommarfirandet i Vita bergen lades ner, men på Mosebacke terrass hålls fanan högt.

De två senaste åren har firandet där varit begränsat, men med lyfta restriktioner går allt av stapeln mer likt tidigare år, säger Samuel Laulajainen, vd på Södra Teatern.

– Det känns skitkul! Det brukar vara en av sommarens höjdpunkter och det är roligt att ha ett lokalt event för dem som bor i området. Vi får bara hoppas på bra väder.

https://www.mitti.se/noje/har-kan-du-fira-midsommar-i-stockholm-2022/repvfj!UNBYeS5LeCXQmhc5aHsvkA/

Celebert besök

För underhållningen står Patrik Arve, känd som sångare i bandet Teddybears. Just den här dagen är det dock lite andra låtar som framförs.

– Han ska köra traditionella midsommarsånger på gitarr. Det är lite halvseriöst, men han gör det bra. Så blir det dans runt stången för stora och små.

På menyn står mat och glass. Folk i alla åldrar är välkomna.

Den som har andra planer den 24 juni kan passa på med ett tidigt firande på en av Södermalms parklekar. Dagen innan, torsdag, anordnas det sommarhäng i Stora Blecktornsparken och på Skånegläntans parklek.

– Vi har en stång som vi klär tillsammans och sedan dansar runt. Så bjuder vi alla på saft och kakor, säger Emelie Weber, samordnare vid Bleckans parklek.

Inget stök runt krogarna

För polisens del brukar midsomrar vara relativt fridfulla, även om folk nu har börjat gå på krogen likt innan pandemin.

– Det brukar vara en del ungdomar i rörelse, men inne i stan är det traditionellt påfallande lugnt och sällan stökigt kring krogar, säger kommunpolisen Jan Nilssom.

– Däremot är det inte sällan andra typer av ärenden ökar under storhelger, kopplade till psykisk ohälsa och brott i nära relation.