En sådan här maskin ska hålla Stockholmvägen mellan centrum och Kyrkbyn fin i vinter. Foto: Arkivbild

Dags att börja cykla i vinter

Vallentuna är långtifrån en framstående cykelkommun. Men vill bli bättre. I vinter ska fler uppmuntras att fortsätta cykla.

  • Publicerad 07:58, 25 okt 2018

Därför kommer Stockholmsvägen att sopsaltas mellan Vallentuna centrum och Täby Kyrkby. Det innebär att en maskin borstar bort snön samtidigt som saltlösning sprutas ut över cykelbanan. Då minskar risken för slask och isbildning.

På andra sidan kommungränsen fortsätter det att vara sopsaltat och därför kommer man att kunna cykla på sopsaltade banor ända fram till Täby centrum.

Frivilliga vintercyklister

Dessutom ingår 20 Vallentunabor i ett vintercyklingsprojekt. Tre gånger så många anmälde intresse när kommunen sökte efter frivilliga för en månad sedan.

– De ska cykla minst två kilometer tre dagar i veckan, säger Vallentunas gatu- och parkchef Johan Carselind. I gengäld ska deltagarna ge oss återkoppling om hur de upplever cykelvägarna vintertid.
För besväret får de bland annat vinterdäck med montering på cykelverkstad. De måste lova att hålla ut med sin vintercykling mellan den 1 december och den 28 februari 2019.

Emil Törnsten, som är ordförande för Cykelfrämjandet i Norrort, ser sopsaltningen på Stockholmsvägen som en ljusglimt i en kommun som annars inte satsat så mycket på cykling. De gör varje år en enkät bland landets kommuner om det. Resultatet blev 2017 en ganska medioker plats

– Det saknas väldigt mycket systematik i arbetet för att förbättra folkhälsan, minska klimatpåverkan och främja allas rätt att ta sig fram snabbt och säkert i kommunen. Det behövs mer pengar till attraktiv cykelinfrastruktur. Det behövs en politisk vision kring hur trafiksituationen ska se ut om 15–20 år genom ett mål för ökad cykling och uppföljning kring det.