Hemma hos Cislett Almén pågår arbetet för fullt med allehanda förberedelser inför höstens start av den pedagogiska omsorgen som fått namnet: Mandelblommorna. Foto: Stefan Källstigen

Dagmammorna blir fler i Bro

Efter många år inom förskolans värld i Bro kände kollegorna Cislett Almén och Linda Marschall att det var dags för någonting annat. I höst startar de båda pedagogisk omsorg hemma hos Cislett på Mandelblomstigen i Bro.

  • Publicerad 09:44, 24 maj 2021

– Jag fyllde femtio förra året. Det är nu jag ska göra det. Ska jag inte göra det här nu så kommer jag vara kvar på förskolan tills jag är 67 år.

Vi sitter i Brobon Cislett Alméns kök i radhusområdet på Mandelblomstigen. Från och med augusti så kommer platsen vi befinner oss på inte bara vara Cisletts hem, utan även hennes arbetsplats.

En av två blivande dagmammor: Cislett Almén Foto: Stefan Källstigen

Cislett Almén och hennes kollega Linda Marschall är båda än så länge barnskötare på Råby förskola i Bro. Där arbetar de sedan 2017 i kommunens grupp för barn med särskilda behov. De båda kollegorna har jobbat inom förskolans värld sedan 1991 respektive 1998.

Blir dagmamma

Under förra året bestämde Cislett och Linda sig för att tillsammans göra slag i saken och starta upp en alldeles egen verksamhet för pedagogisk omsorg. Eller i lite mer folkligt tal: en dagmamma-verksamhet.Cislett beskriver med stort engagemang allt positivt hon sett med den mindre gruppen som de arbetar i och i synnerhet vilka fördelar som kommer med att ha färre barn i en grupp. Men samtalet kretsar också mycket kring hur de flesta barngrupperna inom förskolan blivit större genom åren.

Linda Marschall är Cislett Alméns kollega. Foto: Stefan Källstigen / Privat

Formellt godkända

Ur denna förändring har beslutet att pröva sina vingar som dagmammor växt över tid. Förra hösten såg Cislett en annons där ett företag sökte dagbarnvårdare i Upplands Väsby. Hon ringde direkt och kollade om de inte behövde någon i Upplands-Bro också.

– Vi kontaktade C Företaget i September 2020, sen lämnade vi in vår ansökan till kommunen i november det året. I februari 2021 var vi på intervju hos kommunen, och sen kom det här upp i nämnden den 6 april i år och då blev vi formellt godkända.

Cislett beskriver att C Företaget sköter ”den jobbiga biten” med ekonomi, skatter och papper medan hon och Linda kan koncentrera sig på sitt huvuduppdrag.

Varför vill man ha sina barn hos dagmamma och inte på förskola?

– Man vill ha ett familjärt koncept. Alla barn mår bra av att vara i ett mindre sammanhang! Små barn ska inte ha så många kontakter att relatera till, punkt bara. Vi vänder oss till alla föräldrar som vill ha ett mindre sammanhang för sitt barn där han eller hon blir sedd av båda pedagogerna. Vem du än pratar med så vet vi vad ditt barn har gjort under dagen och kan berätta det där lilla extra roliga, säger Cislett Almén.

Så söker du till Mandelblommorna

I radhuset på Mandelblomstigen kommer Cislett och Linda att ha plats för 12 barn i åldrarna 1-5 med start i augusti.

Är du intresserad av att ställa ditt barn i kö så ansöker man via kommunens hemsida genom att använda sin e-legetimation.

På Upplands-Bros hemsida finns även mer information om verksamheten.

Visa merVisa mindre

Vad är pedagogisk omsorg?

Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem. Det kan vara verksamhet där personal tar hand om barnen i sitt eget hem, alltså ett traditionellt familjedaghem. Det kan också vara olika flerfamiljslösningar. Pedagogisk omsorg kan också bedrivas i en särskild lokal.

Källa: Skolverket

Fastighetsjättens nederlag: "Moraliskt har vi rätten på vår sida"

Stämde Upplands-Bro på 150 miljoner – måste betala rättegångskostnader på 2 miljoner. Fastighetsbolaget Kilenkrysset stämde Upplands-Bro kommun på 152 miljoner efter ett infekterat avtalsbråk. Nu har dom meddelats: Kilenkrysset får inte en krona, istället tvingas man betala miljoner...onsdag 27/10 11:28