Dagar före olyckan: räcket fick tunnare glas

Glaset i räcket hade bytts ut bara tre dagar innan fallolyckan inträffade på förskolan Vasan. Den glasskiva som sattes dit var tunnare. Det uppger glasmästaren, enligt fastighetsägaren Sisab.

  • Publicerad 08:08, 29 nov 2017

Utredning pågår efter den allvarliga olyckan på förskolan Vasan i Västertorp, där en 4-årig pojke föll 3,75 meter från en trappavsats. Pojken spräckte skallbenet, men klarade sig mirakulöst, och bedöms bli återställd.

– Han hade änglavakt, har pojkens mamma sagt till Mitt i.

Orsaken till fallolyckan var att en glasskiva i räcket gav vika. Samma glasskiva hade satts in bara tre dagar före olyckan, eftersom originalskivan av okänd anledning krackelerat.

Sisab gick på fredagen ut med att man misstänkte att något var fel med den nyinsatta skivan.

Enligt ny information från Sisab har glasmästaren uppgett att det glas som sattes in var tunnare än övriga glas i räcket. Glasmästaren menar dock att glaset varit godkänt att använda i en sådan här typ av lösning. Men det är inget som Sisab bekräftar.

– Nej, vi vet ju inte om det är så. Det är inte vi som sagt det. Nu får polisens och vår utredning visa vad som har gått fel, betonar Thomas Bergsell, pressansvarig på skolfastighetsbolaget Sisab.

Här är trappavsatsen där det hände. Den 4-årige pojken föll 3,75 meter ner på asfalten.

Liknande typ av glasräcken eller glaspartier finns på 24 av Sisabs förskolor och skolor i staden.

– Det är en väldigt säker konstruktion om den är rätt utförd. Det är glas i flera lager, som ska tåla slag av en slägga, säger Thomas Bergsell.

Även om glaset krackelerat ska skivan inte ge vika på det här sättet, menar han.

Så det hade varit säkrare  att ha kvar den krackelerade glasskivan med facit i hand?

– Ja, det kan man säga.

Dagen efter olyckan sattes plywoodskivor upp som extra skydd på insidan av Vasans samtliga trappräcken. Det finns också planer på att byta ut glaset till något annat material, eftersom personalen inte längre känner sig säker med glasskivorna.

– Jag skulle känna mig tryggare med en annan lösning, säger Kristina Fahlberg, förskolechef för Vasan.

Vad säger du som förskolechef om att fel i byggnaden skadar ett barn?

– Sådant här får inte hända. Man måste kunna förlita sig på att saker som rör lokalerna utförs på rätt sätt, säger Kristina Fahlberg.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej, inte på mina 30 år inom förskolan. Det har hänt att barn fallit ner från berg eller träd, men inte att det skett i lokalerna, säger Kristina Fahlberg.

På måndagen öppnade förskolan igen. Och då fick man besök av 4-åringen som var och hälsade på med sina föräldrar.

– Det var jättehärligt att träffa dem, fantastiskt, säger Kristina Fahlberg.